Popénekes elnöke lesz Haitinak

A hétfőn este közzétett előzetes adatok szerint ugyanis a kompas (a merengéhez hasonló) műfajban a „Sweet Micky” művésznevű, 50 éves Michel Martelly kapta a voksok 68 százalékát az elnökválasztás március 20-án tartott második fordulójában.

Igazi vetélytársa alighanem egy nála is népszerűbb másik haiti művész, a rapénekes Wycleaf Jean lett volna, ám őt amerikai állampolgársága miatt törölték a választási listáról. Javára írandó, hogy ezek után lelkesen kampányolt Sweet Micky oldalán, s részben ennek tulajdonítható, hogy a második fordulóban már csak 32 százalékot kapott az igazi esélyes, a 70 éves, hosszú politikusi és egyetemi tanári múlttal rendelkező Mirlande Manigat szenátorhölgy, aki elnökfeleség is volt egykor.

Sweet Micky lelkes támogatói
Supporters of Haitian presidential candidate Michel "Sweet Micky" Martelly celebrate his election victory in Port-au-Prince April 4, 2011. Martelly, a shaven-headed singer and political outsider, won Haiti's presidential election in a landslide victory that tapped into deep popular desire for change in the poor, earthquake-battered Caribbean state. REUTERS/Swoan Parker (HAITI - Tags : POLITICS, ELECTIONS - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Az amerikai földrész legszegényebb országában, Haitin a lakosságnak, s különösen a fiataloknak elege lett a politikusokból. Érthető módon, hiszen a Duvalier dinasztia uralkodását követően puccsok sorozata, majd korrupt elnökök váltották egymást lázadások közepette. Nem volt kivétel a szegények körében egyébként népszerű, prédikátorból lett államfő, Aristide sem, akit egy felkelést követően az amerikai segítettek vissza a hatalomba, majd küldték száműzetésbe 2004-ben. Rosszul vizsgázott a tavaly januári, majd háromszázezer életet követelő földrengés utáni helyzet kezelésében René Preval elnök kormányzata is. Az elégedetlenséget tetőzte, hogy az első választási fordulóban saját jelöltjét próbálta csalással segíteni.

A keddre virradó éjszakát átünnepelték Port-au-Prince sátortáboraiban, ahol a földrengés után jó egy évvel még mindig sokszázezren élnek embertelen körülmények között. A politikában tapasztalatlan „Sweet Micky” népszerűsége miatt alighanem kap néhány hónap haladékot, ám utána őt is könnyen elsodorhatja a népakarat, ha nem tud eredményeket felmutatni. Két bukott elnök, Baby Doc és Aristide is visszatért a száműzetésből, abban a reményben, hogy szükség lesz rájuk a stabilitás biztosításához.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.