Európa nem lelkes, de befogadja a guantánamói foglyokat

Az Európai Unió kész segíteni az Egyesült Államoknak a guantánamói foglyok befogadásával, de csak részletes tájékoztatás után. Az adatokért utazott Washingtonba hétfőn Jacques Barrot, az EU igazságügyi biztosa, illetve az uniós elnökség nevében Ivan Langer cseh belügyminiszter.

Nem mutatnak különösebb lelkesedést az európai országok, hogy befogadják a guantánamói támaszpontról szabadulókat. Ám már januárban világossá vált, hogy az Európai Unió kész támogatni Washingtont, az új Obama-kormányzatot abban, hogy módosítsa elődje politikáját, s hogy a transzatlanti szövetségesek az emberi jogok tiszteletben tartása mellett tudják folytatni a közös küzdelmet a terrorizmus ellen.

Brüsszel üdvözölte Obama elnök azon döntését, hogy bezárja a guantánamói támaszpontot. A franciák, az olaszok, a portugálok jelezték, szigorú biztonsági feltételek teljesülése esetén, a megfelelő adatok birtokában hajlandóak befogadni olyan személyeket, akik a hozzávetőlegesen 250 guantanamói fogoly közül nyilvánvalóan ártatlanok, de hazájukba nem térhetnek vissza, mert ott vélhetően meghurcolnák őket.

A hollandok és a svédek eleve fenntartásaikat hangsúlyozták, Magyarország nem zárkózott el, de nem is iratkozott fel arra a listára, ahová elsőként érkezhetnek fogva tartottak az amerikai támaszpontról.

Közös aggály, hogy az unió területén belül, a schengeni övezetben a polgárok határellenőrzés nélkül mozoghatnak, így ha valamely országba érkeznek is menekült státusba kerülő guantánamóiak, vajon miképpen akadályozhatók meg abban, hogy más európai országba is belépjenek, ahol esetleg kevésbé szívesen látnák őket.

Elutazása előtt Barrot azt mondta: mintegy hatvan ember befogadásáról lehet szó. Európa szeretné előmozdítani, hogy a guantánamóihoz hasonló fogva tartás ne fordulhasson elő újra. Az uniós politikusok az afganisztáni bagrami táborról is pontos információkat kérnek, mert az ottani fogva tartási körülmények miatt is aggodalmukat fejezték ki.

Ami az adatcserét illeti, Barrot úgy vélte, hogy az EU segít az Egyesült Államoknak, s nem fordítva, vagyis nem lehet ésszerű oka az információk megtagadásának amerikai részről. De hozzátette: -vannak kérdéseink, amelyekre pontos választ várunk, s ennek nyomán ítéljük meg az amerikaiak együttműködési készségét. A válaszokat ellenőrizzük, különös tekintettel az amerikai kérésekre. Az európaiak szeretnék elérni, hogy az amerikai vízummentességi program kiterjedjen Görögországra, Romániára, Bulgáriára, Lengyelországra és Ciprusra is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.