Pontifex néven twittel a pápa

Az első üzenetet várhatóan december 12-én posztolja XVI. Benedek, aki @pontifex néven használja majd a Twitter mikroblogot.

- Nagy kihívást jelent majd 140 karakterben közvetíteni a pápa üzeneteit, de egy rövid bibliai részlet is képes a legfontosabb üzenetek hordozására – mondta Claudio Maria Celli érsek, a Vatikán kommunikációs bizottságának vezetője, aki maga sem egy nagy Twitter-rajongó, de megérti, hogy miért is fontos ez.

Nagy kihívás lesz a pápai üzeneteket 140 karakterre rövidíteni
Pope Benedict XVI's twitter account is pictured on a smart phone in front of the Twitter logo displayed on a laptop in this photo illustration taken in Rome December 3, 2012. Benedict's new handle on Twitter will be @pontifex, beating out other contenders that had been considered to showcase the thoughts of one of the world's most visible leaders. The Vatican said on Monday that the pope will start tweeting on December 12. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: MEDIA BUSINESS LOGO SOCIETY RELIGION SCIENCE TECHNOLOGY)

A @pontifex néven posztoló XVI. Benedek mindenkit el szeretne érni Twitter-üzeneteivel, amelyeket nyolc nyelvre (spanyolra, angolra, olaszra, portugálra, németre, lengyelre, arabra és franciára) fordítanak majd le. Az ókori Rómában a pontifex maximus a legfelsőbb főpapot jelentette, Nagy Szent Gergely óta a pápa latin megnevezéseként használják. A pontifex egyébként szó szerint a „hidak építőjét” jelenti, szimbolikusan a pontifex teremti meg a hidat az Isten és az emberek között.

Tavaly XVI. Benedek már használta a Vatikán Twitterjét, hogy bejelentse a Szentszék új információs honlapját. A pápa saját oldalán első tweetjét várhatóan december 12-én fogja posztolni. Greg Burke, a Vatikán egyik médiatanácsadója elmondta: nem fognak semmit sem a pápa szájába adni, XVI. Benedek olyan gyakran posztol majd, amikor csak akar. Az első tweetet még ő küldi ki személyesen, később azonban munkatársai fogják rögzíteni az üzeneteket. A pápa ugyanis még mindig nem barátkozott meg a számítógéppel, beszédeit és könyveit is kézzel írja.

A pápa kérdés-felelet formájában fogja eljuttatni üzeneteit követőinek, ezért a Vatikán arra kérte a felhasználókat, hogy küldjenek be kérdéseket. A pápa bejegyzései sok Twitter-felhasználóval ellentétben nem a személyes érzéseiről és a kedvenc focicsapatáról szólnak majd, hanem egyházi témájúak lesznek: az általános audienciáról, az egyházi ünnepekről és a világ eseményeire adott pápai reakciókról tudósítanak majd.

A Vatikán egyébként nyitott az új kommunikációs platformok felé, a pápai állam a Facebookon, a YouTube-on és a Twitteren is jelen van, utóbbin 110 ezer követővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.