Ponta ironikusan reagált a székely autonómiát érintő kérdésre

Románia alkotmányának és az európai gyakorlatnak megfelelő módon fog válaszolni a bukaresti kormány a székelység autonómiaigényére - közölte hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

A Duna stratégia Bukarestben zajló miniszteri értekezletéről távozó Ponta a parlament folyosóján nyilatkozott különböző aktuális kérdésekről. A Székelyek nagy menetelése kapcsán az MTI azt kérdezte a miniszterelnöktől: milyen választ ad a kormány a székelység autonómiaigényére, amelyet valamennyi magyar politikai szervezet támogat.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök pontosabban milyen válaszra utal, Ponta ironikusan felajánlotta, hogy szükség esetén szemináriumot tart az európai gyakorlatról és Románia alkotmányáról. "Nem tudunk és nem is akarunk mást tenni, mint betartani az európai gyakorlatot és Románia alkotmányát" - ismételte meg Victor Ponta.

A vasárnapi demonstrációról Liviu Dragnea közigazgatási miniszterelnök-helyettest is megkérdezték az újságírók. A szociáldemokrata politikus úgy vélekedett, valójában arról van szó, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a többi magyar párt megpróbál egymásra licitálni, de nagyon reméli, hogy ez a folyamat nem fokozódik tovább.

"Nem tűrhetünk el vég nélküli alkotmányellenes követeléseket. Ha helyi autonómiáról van szó, annak azonosnak kell lennie mind Hargita és Kovászna, mind pedig Teleorman és Botosani megye esetében, hiszen Románia egységes állam" - szögezte le Dragnea.

A szervezők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, amelyen a résztvevők kinyilvánították: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.