Ponta: Lezárulnak a tárgyalások Verespatakról

A beruházás sorsáról várhatóan a parlament dönt majd.

A román kormány várhatóan szeptemberig lezárja a verespataki aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation-nel (RMGC) a tárgyalásokat a beruházásról, amelynek sorsáról a parlament fog dönteni - derült ki Victor Ponta román miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatából, jelentette a Hirado.hu hírportál.

Verespatak
Verespatak

A kormányfő a romániai stratégiai beruházásokról szóló országos tervet ismertette Bukarestben. Kijelentette: a kormány kimozdítaná a holtpontról a verespataki beruházást valamennyi környezetvédelmi szabvány betartása mellett, így várhatóan szeptemberig lezárják a tárgyalásokat a beruházóval, de a végső döntést a parlamentnek kell meghoznia. Az RMGC kanadai-román vegyes vállalat ciántechnológia alkalmazásával akar kitermelni Verespatak környékén 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

A kormány részéről a szeptemberben kezdődő őszi parlamenti ülésszak kezdetekor már befejeződnek a tárgyalások, és készen lesz a beruházásról szóló törvénytervezet - mondta Ponta, aki nyomatékosította, hogy a beruházás sorsáról a törvényhozói testület fog dönteni. Rámutatott: az eredeti beruházási terv nem volt kielégítő sem a környezetvédelmi előírások, sem a kitermelés során a román államot megillető járadék, sem a román állam részesedése szempontjából. Ponta szerint amennyiben e három szempont alapján megfelelő lesz a beruházási projekt, az ősszel a parlament elé küldhetik az erről szóló törvénytervezetet. Szerinte egy ilyen vitatott beruházás esetében csakis a parlament dönthet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.