Ponta nem plagizált, de...

A román legfelsőbb bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet három jobboldali politikus indított Victor Ponta kormányfő plágiumgyanús doktori dolgozata ügyében. Az ügyészség már korábban elhárította az illetékességét, és lezárta a nyomozást. Ezt a döntést fellebbezte meg Adrian Papahagi, Mihail Neamtu és Augustin Minel Ofiteru, de a legfelsőbb bíróság elutasította a keresetüket, és 100 lej (mintegy 6500 forint) perköltség megfizetésére kötelezte őket.

A három politikus azután fordult az ügyészséghez, hogy az oktatási tárcának alárendelt Országos Etikai Bizottság megállapította, hogy Ponta 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor érvényes szabályoknak. A testület szerint, bár a szerzőnek felróható, hogy az egyes fejezeteken belül nem jelölte meg az idézett forrásokat, a dolgozat újdonságelemeket és „lényegbe vágó elemzést” tartalmaz, a szerzőnek van saját hozzájárulása.

Korábban ezzel ellentétes következtetésre jutott a Bukaresti Egyetem etikai bizottsága, amely annak ellenére tárgyalta az ügyet, hogy korábban a szenátus kérésére a jogi fakultás kari tanácsa megállapította: az egyetem nem illetékes az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.