Ponta bóknak vette Orbán sértését

A román kormányfő sértőnek és provokatívnak tartja a magyar miniszterelnök Romániával szembeni attitűdjét, ellenben bóknak vette Orbán Viktornak azt a kijelentését, miszerint 2012-ig nagyon jól szót értett a román kormánnyal, ellentétben a mostanival.

"Ez számomra egy bók" – húzta alá a román miniszterelnök az Antena 3 hírtelevízió hétfő esti műsorában, utalva Orbán szombati, Tusnádfürdőn tett kijelentésére. Ponta igyekezett óvatosan fogalmazni. "Nekem úgy tűnik, hogy a megnyilvánulásai – nem miniszterelnökként, hanem politikai vezetőként – sértőek Romániára nézve, és elfogadhatatlanok két szomszédos és baráti ország között" – mondta, hozzátéve, hogy nem akar olajat önteni a tűzre.

A műsorvezető kérdésére, hogy fenntartja-e ezt az álláspontját azután is, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló jelvényeket osztott meg Facebook-oldalán, a román miniszterelnök azt válaszolta: "Annál inkább".

Arra a kérdésre, hogy ki oldja meg a problémát, amit az jelent, hogy Orbán Viktor szabadon "ugrál" Romániában, Ponta azt mondta: a román állampolgárok oldják meg azzal, hogy nem választanak olyan kormányt, "amellyel Orbán úr nagyszerűen kijön".

Szombati tusnádfürdői előadásán Orbán Viktor kitért a magyar-román viszonyra is, és kifejtette a már ismert álláspontját, miszerint a 2012-ben hatalomra került Ponta-kormány minden korábbinál többször "rúgott bele" Magyarországba, és a két ország között a viszony csak akkor javulhat számottevően, ha Romániában is nemzeti elkötelezettségű kormány veszi át az ország vezetését.

A nyilatkozatra hétfőn, Ponta reagált először a vezető román politikusok közül. Megszólalt viszont már vasárnap a bukaresti külügyminisztérium, amely azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor irredenta szimbólumokat népszerűsít. A magyar kormányfő Facebook-oldalán tett közzé néhány, a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban készült fotót, amelyeken Nagy Magyarországot és Székelyföldet ábrázoló kitűzők, jelvények, hűtőmágnesek láthatók.

A román külügy szerint "személyesen a magyar miniszterelnök" olyan "revizionista" jelképeket népszerűsít mindössze egy nappal azután, hogy pragmatizmusra szólított fel, és hatékony román-magyar kapcsolatokat sürgetett, amelyek sértik a román alkotmányos rendet, teljességgel elfogadhatatlanok, és ellentétben állnak a két ország között létrejött alapszerződés szellemiségével, a román-magyar stratégiai partnerségről szóló szerződéssel, és semmiképp sem járulnak hozzá a kétoldalú viszony hatékonyabbá tételéhez és a bizalom helyreállításához.

"Ameddig a magyar fél nem nyújtja megkérdőjelezhetetlen bizonyítékát annak, hogy hajlandó tiszteletben tartani a fent említett dokumentumokban, Románia és Magyarország közös akaratából lefektetett jogi-politikai kereteket, a kétoldalú viszony nem válhat igazán kiegyensúlyozottá, és nem épülhet kölcsönös bizalomra" – mutatott rá a román tárca közösségi oldalán közzétett tiltakozás, amely szerint a román fél nyitott a párbeszédre, de szigorúan az említett keretek között.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.