Politikai vendetta indul Izlandon?

A jelenlegi kormány kicsinyes bosszúja vagy a politikusok elszámoltathatóságának remek példája? Ki így, ki úgy értékeli Geir Haarde volt izlandi miniszterelnök bíróság elé állítását.

Haarde vezette a szigetországot, amikor 2008 őszén összeomlott a három legnagyobb izlandi bank – és ő maga jelentette be 2009 elején, hogy a pénzügyi válság a koalíciós kabinetet is maga alá temette. Most azzal vádolják, hogy nem tett meg mindent az összeomlás elkerüléséért, amelyért így ő is felelős.

Tréfának nevezte az ellene folyó eljárást a hatvanéves Geir Haarde, aki a felesége társaságában érkezett a kormánytagok felelősségre vonására létrehozott – első alkalommal bevetett – különleges bíróságra. „Tiszta a lelkiismeretem. A vád a politikai üldözéssel határos” – nyilatkozta a Függetlenség Párt egykori vezetője, aki szerint az ügy mögött a politikai ellenfelei állnak.

Megosztott a közvélemény, amely a volt kormányfőt egyszerre látja bűnbaknak, illetve jogosan megvádolt politikusnak. Az elemzők többsége azonban bírálja a most induló pert. „A parlament sajnos nem döntött túl bölcsen, amikor Haarde megvádolására szavazott” – mondta például az AFP hírügynökségnek Gunnar Helgi Kristinsson, az Izlandi Egyetem politológia professzora. Hozzátette, hogy a vádak mögött a mostani (baloldali) kormánypárt tagjainak személyes vendettája áll.

Egészen másként látja a helyzetet Steingrimur Sigfusson jelenlegi pénzügyminiszter, aki így magyarázta a per szükségességét: „Amikor kiderült, hogy katasztrófa felé tartunk, nagyon keveset tettek ennek elkerüléséért.” Geir Haarde viszont éppen azzal érvel, hogy az ő kormánya mentette meg Izlandot a csődtől: „Ez nyilvánvaló, ha megvizsgáljuk a helyzetet, és az írországihoz vagy pláne a görögországihoz hasonlítjuk. Ez a két ország olyan hibákat követett el, amelyeket mi nem.” Az exminiszterelnök fenntartja, hogy helyes lépés volt hagyni csődbe menni a három bajba jutott bankot.

Jogi értelemben túlzottan homályosak a vádak, amelyeket nem is vizsgáltak ki kellőképpen: ezzel védekeznek Haarde ügyvédei. A legmagasabb kiszabható büntetés egyébként két év börtön lenne. Ám egy ítélet a politológus Kristinsson szerint semmit sem oldana meg. „Lehet, hogy Haardét bűnösnek találni összhangban áll a törvénnyel. De őt kipécézni és egyedül felelőssé tenni az összeomlásért nyilvánvalóan nem áll összhangban az emberek igazságérzetével” – figyelmeztetett.

Tréfának nevezte az ellene folyó eljárást Geir Haarde
Iceland's Prime Minister Geir H. Haarde speaks at the 60th session of the Nordic Council in Helsinki October 27, 2008. Iceland is seeking $4 billion in loans in addition to the $2 billion it has asked from the International Monetary Fund (IMF), Haarde said on Monday. REUTERS/Antti Aimo-Koivisto/Lehtukuva (FINLAND). FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.