Politikai nézetekhez kötik az ujgur hallgatók diplomáját

Azok a hszincsiangi (Xinjiang) hallgatók, akiknek politikai nézetei nem felelnek meg az elvárásoknak, nem végezhetik el az egyetemet, írja a brit The Guardian egy helyi kommunista pártlapra hivatkozva.

Azok a hszincsiangi (Xinjiang) hallgatók, akiknek politikai nézetei nem felelnek meg az elvárásoknak, nem végezhetik el az egyetemet, írja a brit The Guardian egy helyi kommunista pártlapra hivatkozva. Kína legnagyobb tartománya, Hszincsiang számos etnikumnak ad otthont, közülük legtöbben az ujgurok vannak, akik nehezményezik Peking ellenük irányuló politikáját, illetve szemben állnak a betelepülő han kínai népességgel. Az ujgurok az egyre népesebb kínai lakosság miatt attól tartanak, hogy kultúrájuk elveszik, a két népcsoport etnikai szembenállása következtében rendszeresek a véres összecsapások a területen.

A helyi lap által megszólaltatott egyetemi források szerint az intézményeket a szeparatizmus elleni harcban használják fel. "Ha egy hallgató nézetei nem felelnek meg az elvárásoknak, egyáltalán nem kaphatnak diplomát, még akkor sem, ha a tanulmányi eredményeik kiválóak" - idézi a cikk a Kasgari Tanárképző Főiskola egyik forrását. A cikkből nem derül ki, hogy az egész térségben bevezettek-e ehhez hasonló korlátozásokat, a tartomány déli részén fekvő város egyébként az etnikai zavargások központja.

A kínai hatóságok a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület függetlenségéért küzdő Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat nevezték meg az október 28-án történt Tienanmen téri merénylet felelőseként. Pár napja egy magát Turkesztáni Iszlám Pártnak nevező iszlamista csoport egy ujgur nyelvű hangüzenetben vállalta magára az akciót, melynek során egy terepjáró a tömegbe hajtott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.