Politikai fogolyról győzködték Castrót amerikai szenátorok

A Kubában elítélt és bebörtönzött Alan Gross ügyét is érintették. Az amerikai férfit tizenöt év börtönre ítélték, s az ügy azóta is hátráltatja, hogy az Egyesült Államok javíthasson kapcsolatain Havannával.

Raúl Castro kubai állam- és kormányfő csütörtök este fogadta Patrick Leahy demokrata szenátort, az amerikai szenátus jogi bizottsága elnökét és Richard Shelby republikánus szenátort, a Kubába érkezett hatfős egyesült államokbeli törvényhozói küldöttség tagjait. Mint a kubai központi lap, a Granma pénteki számában közölt fotó aláírásában szerepel: a találkozón a két országot érintő témákról esett szó. A megbeszélésen részt vett Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszter is.

A Reuters értesülése szerint a több mint két órás találkozón a kérdések széles körét, így a Kubában elítélt és bebörtönzött amerikai Alan Gross ügyét is érintették. Grosst még 2009 decemberében vették őrizetbe Havannában, s a bírósági tárgyaláson maga is beismerte, hogy az USAID, a washingtoni külügyminisztériumhoz tartozó ügynökség külföldi segélyprogramja keretében alvállalkozóként távközlsi berendezéseket adott át kubaiaknak. Gross a havannai zsidó közösségre hivatkozott, ám ennek képviselői tagadták, hogy ilyen illegális berendezéseket kaptak volna. Grosst 15 év börtönre ítélték, s az ügy azóta is hátráltatja, hogy az Egyesült Államok javítson kapcsolatain Kubával.

Leahy, Vermont állam szenátora az amerikai küldöttség egy másik tagjával együtt még szerdán egy órára felkereshette Grosst, aki “viszonylag jó hangulatban” volt. A szenátor az AP-nek azt nyilatkozta, hogy “még sokat kell tenni” Gross kiszabadításáért. Elmondta azt is, hogy a Castróval tartott “szívélyes” beszélgetésen a kubai vezető felvetette az Egyesült Államokban hosszú büntetésre ítélt öt kubai ügynök esetét. Leahy szerint Castro azonban nem tett utalást arra, hogy a két ügyet, tehát Gross illetve az öt kubai ügynök szabadulásának ügyét össze lehetne vagy kellene kapcsolni.

Havannában “az öt hős kubaiként” tartják számon az Egyesült Államokban még 1998-ban bebörtönzött, s kémkedéssel vádolt ügynököt. Kuba szerint “az ötök” nem az Egyesült Államok ellen, hanem csak a floridai Castro-ellenes terroristacsoportok tervei és cselekedetei után kémkedtek, azt követően, hogy Havannában több szállodában is bombát robbantottak. Az ötök egyikét, Gerardo Hernandezt gyilkossági összeesküvés vádjával kétszeri életfogytiglani és plusz 15 évi börtönre ítélték. Noha erre a bíróság bizonyítékot nem tudott prezentálni, a vád azt állította, hogy Hernandez titkos jelentése alapján lőtt le a kubai légierő két Floridából feszállt magánrepülőgépet. Az ötök közül egyet kiengedtek 13 évi büntetését letöltve, de további két évig nem utazhat még látogatóba se feleségéhez, családjához Kubába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.