Politikai foglyokat engedtek szabadon Marokkóban

VI. Mohammed, Marokkó királya amnesztiában részesített 148, többségében iszlamista másként gondolkozót. További 42 fogolynak csökkentették a büntetését. A Marokkói Királyság történetében soha korábban nem engedtek szabadon egyszerre ennyi politikai foglyot – írta a spanyol El País.

VI. Mohammed, Marokkó királya amnesztiában részesített 148, többségében iszlamista másként gondolkozót. További 42 fogolynak csökkentették a büntetését. Egy casablancai bíróság pedig szabadlábra helyezte a szaharai függetlenségi mozgalom három vezetőjét, akik 2009 októbere óta voltak ítélet nélkül börtönben. A Marokkói Királyság történetében soha korábban nem engedtek szabadon egyszerre ennyi politikai foglyot – írta a spanyol El País.

A most szabadultak között van Chakib al Khayari ügyvéd, akiért számos nemzetközi emberi jogi szervezet is kiállt. Al Khayarit 2009-ben ítéltek el három évi börtönre, miután nyilvánosan megvádolta a hatóságokat, így a biztonsági erőket korrupcióval, illetve, hogy együttműködnek kábítószer-csempészekkel, akik a Rif hegység hagyományos kendertermelőitől szerezték be erőszakos módon a drog alapanyagát.

VI. Mohammed az amnesztiát a közelmúltban életrehívott Emberi Jogok Nemzeti Tanácsa javaslatára hozta. Marokkóra – szinte kivételként az arab világban – nem terjedt át érdemben a tunéziai népfelkelés hatása. Volt két jelentősebb demokratikus reformokat sürgető demonstráció, február 20-án és március 20-án, s terveznek egy harmadikat április 24-re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.