Politikai eligazítást vár a NATO

Politikai eligazítást vár a NATO a keddi londoni Líbia-értekezlettől, hogy a szélesebb nemzetközi közösség miképpen képzeli el a líbiai helyzet rendezését, a békés megoldás előmozdítását és a demokratikus átmenet megindítását.

Az atlanti szervezet tagországai vasárnap este állapodtak meg, hogy a jelenlegi ad-hoc koalíciótól átveszik a líbiai akciók irányítását, az ENSZ BT 1973-as számú határozatának értelmében, amely a fegyverembargó és a repüléstilalmi zóna elrendelésétől kívül felhatalmazott a polgári lakosság védelmére, minden eszközzel. Ugyanakkor szárazföldi erők megjelenésére nem jogosított fel.

Hétfőn a NATO brüsszeli sajtóközpontjában Charles Bouchard nápolyi főparancsnok - akinek a feladatot át kell vennie -  telekonferencia keretében arról beszélt, hogy néhány nap átmenetre azért szükség lesz. Részleteket nem árult el arról, hogy a NATO-erők milyen hadműveleteket hajthatnak végre.

A keddi londoni nemzetközi értekezleten a NATO tagországok mellett a regionális szervezetek is képviseltetik magukat, s ennek a fórumnak lehetne a dolga, hogy iránymutatást adjon. Amint a NATO átveszi az irányítást a koalíciótól, az akciók az atlanti szervezet keretében folynak tovább, de szoros egyeztetésben a hadműveletekbe bevont arab országokkal. Magyarország nem ajánlott fel egyelőre semmit, de támogatta a NATO szerepvállalását. A pénteken zárult brüsszeli uniós csúcson Orbán Viktor kormányfő nem zárta ki, hogy katonaorvosok esetleg csatlakoznak a líbiai misszióhoz.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.