Politikai döntés miatt megszűnik az egyedüli magyarországi román hetilap?

Politikai döntés miatt szűnhet meg a Foaia Romaneasca című, egyetlen román nyelvű magyarországi hetilap, s így szakmai érvek nélkül előnybe kerül a magyarországi Országos Román Kisebbségi Önkormányzat által kiadott, kéthavonta megjelenő kiadvány – írta pénteken a Ziua című bukaresti napilap.

Az újság külön véleménycikkben számol be arról, hogy a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány  Kuratóriuma felére akarja csökkenteni a Foaia Romaneascanak adott  támogatást, ami a Ziua szerint gyakorlatilag a 60 éve megjelenő  hetilap megszűnését eredményezi.

Az írás szerzője beszámol arról, hogy az újság fenntartásáért  küzdők nemzetközi aláírásgyűjtésbe kezdtek, így tiltakozva a  tervezett forrásmegvonás miatt. A Ziua szerint ez a tiltakozás „kétségbeesett felhívás a beolvadás miatt eltűnőfélben lévő  magyarországi románok nevében”.

A szerző szerint Magyarországon a román közösség hivatalosan 25  ezer főt számlál, de közülük már csak 5 ezren beszélik  anyanyelvüket. A lap kommentátora megállapítja: nem csoda, hogy meg  akarják szüntetni a hetilapot, hiszen a román kisebbségi  önkormányzatot olyan személyek vezetik, akik „idegenek a román  közösségtől”. Példaként említi, hogy az önkormányzat alakuló ülésén  megtiltották a román nyelv használatát.

A szerző szerint egyedül a hetilap tartotta életben a románok  nemzeti öntudatát egy olyan környezetben, amely ha nem is  ellenséges, de közömbös, és csak "cinikus jóindulatot mímel" a magyarországi román közösség iránt - olvasható a Ziuában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.