Politikai bomba Németországban: lelép a színről Merkel fő riválisa

Valamennyi politikai hivataláról lemond Roland Koch hesseni miniszterelnök, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke.

Mindezt az 52 éves konzervatív politikus maga jelentette be keddi, rendkívüli sajtóértekezletén Wiesbadenben. Koch - aki 1999 óta Hessen tartomány miniszterelnöke - személyes okokkal  magyarázta döntését, egyúttal utalt arra, hogy  a gazdaság területén kívánja folytatni pályafutását.

Az egyik legbefolyásosabb német konzervatív politikus közölte, hogy augusztus 31-i hatállyal válik meg a tartományi miniszterelnöki tisztségtől, novemberben pedig a CDU országos alelnöki posztjától. Ezt megelőzően már júniusban lemond a párt hesseni szervezetének vezetéséről. Koch bejelentése politikai bombaként robbant Németországban. A konzervatív politikust ugyanis sokan Merkel kancellár egyik fő riválisának tartották a CDU élén és a későbbiekben a kancellári székben is. Ehelyett általános meglepetésre a visszavonulást választotta, azt viszont cáfolta, hogy döntése mögött egészségi okok vagy a pártelnök-kancellár Angela Merkellel támadt nézeteltérések álltak volna.

Koch azt állította, hogy a kancellárt már hónapokkal ezelőtt tájékoztatta visszavonulási szándékáról. Ugyanakkor nyílt titoknak számított, hogy az elmúlt hetekben nyílt vitái voltak Merkellel és több CDU-korifeussal. Koch ugyanis az euróválság kapcsán olyan radikális takarékossági követelésekkel állt elő, amelyeket mind a kancellár, mind a CDU több más vezetője elvetett. Költséglefaragást sürgette például az tabutémának számító oktatásban, továbbá a gyermekek óvodai, illetve bölcsődei ellátására fordítandó összegek csökkentését, ami pártjában és a CDU-n kívül is heves bírálatokat váltott ki.

A végzettségét tekintve jogász politikus nyilatkozatában hangoztatta, hogy a több évtizedes politikai munka után vállalkozói tevékenységet kíván folytatni. Félreérthetetlenül utalt arra, hogy a folytatást a gazdasági, illetve üzleti szférában képzeli el, és erre vonatkozóan több ajánlata is van. Értékelése szerint a tartományban stabil viszonyokat hagy maga után, a CDU-ból és a liberálisokból álló "polgári kormány" ugyanis 2009 óta szilárd többséggel kormányoz.

Koch  közölte, hogy utódát a CDU helyi szervezetei jelölik ki. Szakértők ennek kapcsán két személyt említettek, mégpedig Franz Josef Jungot, a szövetségi  kormány volt védelmi miniszterét, továbbá Volker Bouffier-t, aki jelenleg a tartományi kormány konzervatív belügyminisztere.

Polarizált, frusztrált

Bár a lemondását bejelentő Koch igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy személyes okokból távozik a tartományi kormányfői, valamint a CDU-alelnöki tisztségből, és a gazdaság területére nem politikai okokból nyergel át, visszavonulása érzékeny csapás a kancellár és a konzervatívok számára. Személyében ugyanis a CDU egyik legismertebb vezetőjét és egyik legelismertebb gazdasági szakértőjét vesztette el. Azt a politikust, akit sokan Merkel utódaként emlegettek a pártelnöki, illetve a kancellári székben.

Roland Koch a 2008-as kampányban. Távozása érzékenyen érinti az utódkereső kereszténydemokratákat
File picture shows Hesse's state Prime Minister Roland Koch as he jumps out of his election campaign bus prior to a visit of a farm in Grebenhain, 100 km southeast of Frankfurt, January 11, 2008. Hesse state premier Koch, a powerful leader in Chancellor Angela Merkel's conservative party, will quit politics at the end of the year, sources in his Christian Democrats (CDU) party said on May 25, 2010. Picture taken January 11, 2008. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File (GERMANY - Tags: POLITICS)

Mindez akkor is igaz, ha Koch a kereszténydemokrata párt egyik legellentmondásosabb és leginkább polarizáló személyiségének számított. Politikai pályafutása és 11 éves tartományi miniszterelnöksége alatt nyilatkozataival, illetve kezdeményezéseivel többször is megosztotta a hesseni - és általánosságban a német - közvéleményt, és saját pártjának is sokat ártott azokkal. Olykor azonban segített is, mint például 1999-ben a kettős állampolgárság tervezett bevezetése elleni kampányával. A Németországot akkor kormányzó szociáldemokrata-zöld kormány ugyanis javaslatot tett az alkotmány reformjára és ennek keretében a kettős állampolgárság bevezetésére az országban élő bevándorlók számára. Roland Koch mellett a kettős állampolgárság elleni kampány mögött olyan neves konzervatív politikusok álltak, mint Wolfgang Scha:uble, a CDU akkori vezetője és Edmund Stoiber volt bajor kormányfő. A kampány heves tiltakozást váltott ki a szociáldemokraták és a környezetvédők körében, bírálói azt rótták fel Kochnak, hogy populista és felelőtlen akciójával a rasszista hangulatot szítja. Mindennek ellenére a konzervatív politikus annak idején a kettős állampolgárság elleni kiállásnak köszönhette elsősorban azt, hogy Hessenben pártját - és saját magát - hatalomra segítette.

2008-ban csaknem elbukott a tartományi választásokon, akkori kampányának középpontjában ugyanis a Németországban élő külföldiek - mindenekelőtt a fiatalok - bűnözése, illetve az ellene indítandó harc állt. A kampány éles vitát váltott ki Hessenben és a tartományon kívül is, erősítette a német lakosság és a bevándorlók közötti ellentéteket, és végül ahhoz vezetett, hogy a CDU elvesztette abszolút többségét a wiesbadeni parlamentben. Hogy végül mégis hatalmon maradt, azt Koch akkoriban csakis az ellenzéki SPD ügyetlenségének és annak köszönhette, hogy a megismételt választások nyomán már a liberális FDP-vel alakíthatott kormányt.

Megfigyelők szerin az 52 esztendős Koch bejelentette távozásának hátterében nem csupán a gazdaság - és ezzel együtt a politikusinál busásabb jövedelem - csábítása, hanem egyfajta általános frusztráció áll. Frusztráció, illetve csalódás amiatt, hogy az elmúlt időszakban számára a politikában nem éppen jól sültek el a dolgok. – A politika nem az életem – búcsúzott Roland Koch, aki sokáig a konzervatívok egyik fő reménységének számított. Távozása éppen ezért keserű pirula a CDU számára is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.