Politikai dinoszauruszok és szőke titkárnő

Riadót fújtak a tanácsadóknak a cseh pártokban, miután – vezető közvélemény-kutató ügynökségek felmérései szerint – nem sokkal az európai parlamenti választás előtt a felnőtt lakosság csaknem hetven százalékát nem érdekli ez a voksolás. Kiderült az is, hogy az óriásplakátok, a kampánygyűlések, de még a máskor hatásos ingyensörök sem oszlatták el a legtöbb polgár közömbösségét.

Leghamarabb az Andrej Babis vezette ANO boszorkánykonyhájában eszméltek, ahol szellemes rajzfilmet készítettek. Ebben a párt honlapján azt hirdetik, hogy eddig főként politikai dinoszauruszokat küldtek vagy száműztek Csehországból Brüsszelbe. Olyanokat, akik a közhelyek pufogtatásán kívül semmihez sem értenek, ráadásul világnyelveket sem beszélnek. Így aztán nincs mit csodálkozni azon – hangoztatja a narrátor, és ironikus képsorokban be is mutatja –, hogy Csehországra az elmúlt fél évtizedben főleg a korrupciógyanús uniós projektek miatt visszatartott sok millió euró miatt figyeltek fel Brüsszelben.

Mostantól jobb lesz! De csak akkor, ha a kellő szakértelemmel bíró jelöltjeinkre szavaznak, akik végre dolgozni akarnak, és nem semmittevésért vagy szócséplésért fogják felmarkolni a nem kevés havi járandóságukat – fogadkoznak a jellegzetes cseh humorral fűszerezett animációban, amelyet napról napra több közösségi oldalra töltenek fel.

Nemcsak nagy figyelmet váltott ki, hanem hangos botrányt is kavart viszont az ifjú szocdemek kampányfilmje, amelyen a szőke titkárnő már alig várja, hogy leteljen a munkaideje. Aztán belibben a főnökéhez, pásztorórájukat árnyjáték révén ábrázolják. „Jó dolog a munkahelyi szex, csak az a gond, hogy hazánkban félmillió fiatal munkanélküli. Válaszd a szocdemeket (CSSD), lesz munkád, és még többet szexelhetsz!” – hangzik a buzdítás.

Felháborodott idősebb párttagok követelésére a klipet levették a CSSD honlapjáról, de a videomegosztókon és a közösségi oldalakon tovább népszerűsítik. Számos poszton viszont azt olvashatjuk, hogy a propagandafilm megtekintése után buzgott fel bennük a választási kedv.

Akaratlanul lett a prágai honlapok botrányhőse Richard Falbr, a CSSD eddigi európai parlamenti képviselője. Akitől azt kérdezte a cseh közrádió riportere: tisztességesnek tartja-e, hogy áprilisban is felmarkolja a havi csaknem nyolcezer eurós járandóságát, holott csupán egyetlen napon ült a képviselőházban. Mire az interjúalanyt pulykaméreg öntötte el, és élő adásban ezt ordította: „Menjen a seggbe, magát is csak a brüsszeli pénzek érdeklik, miért nem azt kérdezi, milyen munkát végeztem mostani megbízatási időm alatt?”

Politikai elemzők félig tréfásan megjegyezték: kendőzetlen mondatával a baloldali képviselő sokat tett azért, hogy különösen a fiatalok legalább tudomást szerezzenek az EP-választásokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.