Poligráfos hazugságvizsgálatot vállalt a pártelnök – élő adásban

Radoslav Procházka, a nemrég alakult Háló (Sieť) nevű szlovák párt elnöke közölte, hogy eleget tesz több politikai vetélytársa felszólításának és poligráfos hazugságvizsgálatnak veti alá magát.
– Ha már cirkusz kell, akkor legyen jó nagy. Elfogadtam az egyik ismert pozsonyi kereskedelmi tévé ajánlatát és az attrakciót élő adásban, fő műsoridőben láthatják a nézők. Az időpontot rövidesen bejelentem – közölte kedden délután a pozsonyi politikus. Akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a bevallott 122 898 euró helyett 260 ezret költött a márciusi elnökválasztási kampányra, a különbséget pedig ismeretlen szponzorok feketepénzeiből fizette ki. Procházka ezt a rágalmazást tagadja, s bizonyíttékként hajlandó a vizsgálatra.

Keddi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy az ellene indított lejárató kampányt minden bizonnyal a Robert Fico vezette Smer-SD rendelte meg. Ugyanis véleménye szerint a kormánypártot nyugtalanítja, hogy a legújabb közvélemény-kutatások szerint a Háló támogatottsága máris meghaladja a 15 százalékot, sok potenciális szavazójuk éppen a kormánypártot hagyta ott, amelynek a tábora a tavalyi 44 százalékról 32-re csökkent.

A Háló megalakítását Procházka másfél hónapja jelentette be. A negyvenkét éves neves alkotmányjogász és egyetemi oktató indult az idei elnökválasztáson, amelyen 21,2 százalékos támogatottsággal minimális különbséggel szorult csak a harmadik helyre. – Több mint négyszázezer támogató voksot kaptam, ekkor határoztam el végérvényesen, hogy erre a jelentős erőre, valamint a lakóhelyeiken és régiójukban ismert, feddhetetlen előéletű személyekre támaszkodva olyan pártot alapítok, amely valóban a polgárokat szolgálja, tettrekész tisztségviselői révén pedig behálózza az egész országot – közölte. Az elmúlt héten lemondott képviselői mandátumáról, amelyet két éve még a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) tagjaként szerzett. Újságírók kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy a Háló nem hagyományos jobboldali erő, hanem inkább néppárt szeretne lenni.

– A mi célunk elsősorban az, hogy eredményes ellensúlyai legyünk, egyszersmind kellő alternatívát kínáljunk a Robert Fico vezette Smer-SD párttal szemben, amely képtelen megoldani az ország társadalmi és szociális gondjait. Mi arra törekszünk, hogy a fiatalok és mások idehaza is találjanak végzettségüknek megfelelő megélhetést, itthon boldoguljanak, ne kelljen egyre nagyobb számban elhagyniuk a hazájukat -- szögezte le a pártalapító. Érdeklődésünkre elmondta, hogy pártjának vezetőségében magyar és más nemzetiségű, lakóhelyükön és régiójukban ismert és elismert személyek is lesznek. A Háló a késő ősszel sorra kerülő szlovákiai helyhatósági választásokon már indulni fog.

Procházka biztosra veszi, hogy nem akad fenn a hazugságvizsgálaton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.