Itália a románoktól retteg - Polgárőrök védik a városokat

A polgárőrség a megoldás a közbiztonságra a Berlusconi-kormány szerint, amely törvényerejű rendelettel szombattól önkéntesekkel felügyelteti az olasz utcákat. Az intézkedés első számú ellenzői a rendőrök.

Nyugdíjban lévő rendőrök és csendőrök, volt katonák fésülik át a parkokat és az elhagyott városrészeket. Önkéntesek ők, akiket a prefektúrákon tartanak nyilvántartásban – jelentette be az északi ligás belügyminiszter, Roberto Maroni, országos szinten szabadalmaztatva pártjának a Pó-alföld városaiban 1995-től működő zöldinges őrségeit.

Munkások munkagépekkel tisztítják meg egy kiürített illegális roma tábor helyét a Tor di Quinto vaútállomás mellet, Olaszországban
Munkások munkagépekkel tisztítják meg egy kiürített illegális roma tábor helyét a Tor di Quinto vaútállomás mellet, Olaszországban

A májusban egyéves Berlusconi-kormány megválasztása óta a közbiztonságért küzd: a romák ujjlenyomatos nyilvántartásával, még az uniós (többségükben román) bevándorlók tartózkodásának is fokozatos szigorításával. Az újabb eszköz a polgárőrség, amelynek hatékonyságát elsőként a rendőrszakszervezetek és a védelmi tárca vonta kétségbe – azt hangoztatva, amit a rendeletet aláíró köztársasági elnök, Giorgio Napolitano is hangsúlyozott: a lakosság védelme az állam feladata. Ezen kívül 2500 emberrel erősítik a pénzhiány miatt február közepétől a járőrözést sem biztosító rendőrséget.

A szolgálatukat fegyver és díjazás nélkül végző polgárőröket „a jogállam halálának” nevezte Agostino Marchetto érsek, a Vándorok Pápai Tanácsának elnöke. Az ő szavai nem egyeznek a hivatalos vatikáni állásfoglalással – pontosított a Szentszék. 

Az újabb látványos közbiztonsági lépés a római kormány válasza az év eleje óta majdnem mindennapos köztéri nemi erőszakra. Az elkövetők – egy eset kivételével – román és észak-afrikai bevándorlók voltak. A február 14-én, Róma külvárosi parkjában megtámadt tinédzser pár agresszorai (akik a 14 éves lányt megerőszakolták) tagadják tettüket.

A 36 éves roma származású, magyar nevű, román állampolgár gyanúsított tagadja, hogy részt vett volna a bűncselekményben; húszéves román társa kezdeti vallomását visszavonva azt állítja, hogy erővel kényszerítették beismerésre. Egy lakbért nem fizető román házaspár pedig római lakóházuk közös képviselőjét darabolta fel.

A románellenes hangulat 2007 őszét idézi, amikor az azóta huszonkilenc év börtönre ítélt, romániai roma Romulus Mailat egy római metrómegállóban megerőszakolta és megölte Giovanna Reggianit. Az akkor indult olasz–román hatósági együttműködés a bűnözők kiszűrésére, az olasz tévében sugárzott reklámkampány „az Itáliába dolgozni jött” románok befogadására már a múlté.

Az olasz sajtó román hordákról ír, az olasz nők védelmét skandáló szélsőjobboldaliak „Románok takarodjatok!”-kiáltással támadnak rá a bevándorlókra. A bukaresti külügyminiszter, Cristian Diaconescu idegengyűlölőnek nevezte Rómát, Románia torinói konzulasszonya pedig azzal vádolta meg Maroni belügyminisztert, hogy amikor bejárónőre volt szüksége, ő is román asszonyt alkalmazott – feketén.

Feszültségben kezdődik a hétfői kétoldalú külügyminiszteri találkozó, miközben Róma főpolgármestere, a jobboldali Gianni Alemanno bejelentette, hogy egy éven belül az összes hajléktalan bevándorlót a körgyűrűn kívüli táborokba teszi. Nem lesz több utcán élő román munkanélküli. A romatelepeket addig is éjszakára lezárják, a romák fényképes igazolvánnyal léphetnek be és ki.

– A tények bennünket igazolnak, 2008-ban tíz százalékkal csökkentek az erőszakos bűncselekmények – mondta a kormányfő Silvio Berlusconi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.