Polgári per a fergusoni tinédzser gyilkosa ellen

Polgári peres eljárást indítanak az augusztusban Fergusonban lelőtt 18 éves afroamerikai Michel Brown szülei a halálát okozó volt rendőr, Darren Wilson ellen.
„Nem kellett volna megölnie Michael Brownt" - jelentette ki csütörtökön Wilsonról Daryl Parks ügyvéd, aki ellen jogtalan halálokozás címén nyújt be hamarosan keresetet.

A polgári perről szóló bejelentést megelőző napon az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem emel szövetségi vádat az emberi jogok megsértésének címén Wilson ellen. A szövetségi vizsgálat ugyanis arra a megállapításra jutott, nincs olyan bizonyíték, amely megcáfolhatná, hogy Wilson a személyes biztonságát féltette, mint ahogy olyan sincs, amely alátámasztotta volna azt az állítást, miszerint Brown a megadás jeleként felemelte a kezét. A halálos kimenetelű incidens idején Brown megütötte a rendőrt és megkísérelte megszerezni a szolgálati fegyverét.

Brown halála miatt országszerte hetekig tartó, esetenként zavargásokig fajuló tiltakozások voltak a rendőröknek a feketékkel szembeni kíméletlen fellépése miatt. Wilson ügyében novemberben az illetékes vádesküdtszék is úgy határozott, hogy nem állítja bíróság elé, ami miatt újabb tüntetések törtek ki.

Az igazságügyi tárca egy ugyancsak szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben rasszista elfogultságot állapított meg a fergusoni hatóságoknál. A vizsgálat megállapításai szerint a város rendőrségén, a helyi börtönben és a bíróságon is folyamatosan hátrányos megkülönböztetésben részesítették az afroamerikaiakat.

A minisztérium több mint kéttucatnyi, a bíróságon is számon kérhető ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne javítani a fergusoni rendőrség és bíróság munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.