Pokolgépet robbantottak volna a nagy merénylet tizedik évfordulóján

Életfogytig tartó börtönre ítélt a londoni központi büntetőbíróság szerdán egy házaspárt terrortámadás előkészítéséért.
A 25 éves Mohammed Rehman és 24 éves felesége, Sana Ahmed Khan a 2005-ben Londonban elkövetett öngyilkos merényletsorozat tizedik évfordulóján akart újabb pokolgépes merényletet végrehajtani a brit fővárosban.

A londoni büntetőbíróság - utcájáról kapott, közismert nevén az Old Bailey - szerdai ítélete alapján Rehmannak legalább 27, feleségének minimum 25 évet kell rács mögött töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezésük szóba kerülhetne.

Az eljáró bíró az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a házaspár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihádra szólító felhívásának akart eleget tenni.

A brit biztonsági szolgálatok azután figyeltek fel a merénylet előkészületeire, hogy Mohammed Rehman a Twitter üzenőportálon részleteket tett közzé a tervezett akcióról, abban a hiedelemben, hogy üzeneteit csak Twitter-profiljának követői látják. Rehman még javaslatokat is kért arra, hogy a merényletet a hatalmas nyugat-londoni Westfield bevásárlóközpontban, vagy a londoni metróban hajtsa-e végre.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának egységei május 28-án vették őrizetbe a házaspárt lakhelyén, a Londontól nyugatra fekvő Reading kisvárosban, de az ügyről csak a bírósági eljárás végén tettek közzé részleteket.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a rendőrök a lakásban hatalmas mennyiségű, robbanószerkezet készítésére is alkalmas vegyszert találtak, amelyet Rehman az eBay online kereskedési portálon vett. A merényletre készülő terroristajelölt még próbarobbantásokat is végrehajtott kertjében, és ezekről videofelvételeket is készített, amelyeket a rendőrök szintén megtaláltak.

Az előkészületeket a vád szerint Rehman jómódú családból származó felesége finanszírozta.

A tíz évvel ezelőtti londoni robbantássorozatot, amelynek évfordulójára Rehman az újabb merényletet tervezte, 2005. július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim merénylő követte el. Az öngyilkos terroristák három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantottak fel, saját magukon kívül 52 utast megölve. A súlyos sérültek száma meghaladta a hétszázat.

Ez volt az 1988 karácsonya előtt Skócia légterében elkövetett, 270 emberéletet kioltó repülőgéprobbantás óta a legvéresebb nagy-britanniai terrorcselekmény

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.