Pokolgépes tüntetés a bolgár parlament előtt

Házilag készített robbanószerkezeteket is találtak a tüntetőknél azon a megmozduláson, amelyet a kormány elleni tiltakozásul hirdettek meg Szófiában. Állítólag pokolgépet is elhelyeztek a parlament épületénél.

Összetűzések robbantak ki Szófiában a parlament épülete  előtt rendőrök és tüntetők közül, akik közül többen házilag  készített robbanószerkezetekkel érkeztek a helyszínre.

A törvényhozás épülete előtt mintegy kétezren gyűltek össze, hogy tüntessenek a korrupció és a kormány ellen. Egy órával később néhány százan rátámadtak a rendőrökre, akik gumibotokkal  és pajzsokkal igyekeztek kiszorítani a térről a tüntetőket, akik hógolyókkal, kövekkel és petárdákkal dobálták őket. A hatóságok 31 embert vettek őrizetbe, köztük háromnál találtak robbanószerkezeteket. Őt rendőr megsérült az összetűzésekben. A tüntetők megrongáltak több környező üzlet és gépkocsikat is.

A megmozdulást diákok hirdették meg, tiltakozásul a Szergej Sztanisev miniszterelnök vezette szocialista kormány és a burjánzó korrupció ellen.

A déli órákban Szófia főpolgármestere, Bojko Boriszov később elrendelte a tüntetés feloszlatását figyelmeztetés nyomán, amely szerint egy csoport pokolgépet helyezett el a parlament épületénél.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a bolgárok 70 százaléka a  kormány távozását szeretné, és 75 százalékuk elégedetlen a parlament  munkájával. A legtöbben a korrupció elleni harc eredménytelensége miatt bírálják a kabinetet.

Szófiában nem voltak ilyen mérvű zavargások 1997 januárja óta,  amikor a recesszió kiváltotta tömegtüntetések és sztrájkok távozásra kényszerítették az akkori szocialista kormányt. Az akkori  tüntetéssorozatban mintegy kétszázan sérültek meg.

A kormány lemondását követelõ tüntetõk és rohamrendõrök csapnak össze a bolgár parlament épülete elõtt Szófiában
A kormány lemondását követelõ tüntetõk és rohamrendõrök csapnak össze a bolgár parlament épülete elõtt Szófiában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.