Pokolgépes merénylet egy Srí Lanka-i mecsetnél

Legalább tízen meghaltak, és 35-en - közöttük egy miniszter - megsebesült kedden egy Srí Lanka-i mecsetnél elkövetett öngyilkos pokolgépes merényletben.

A robbantás a szigetország déli részén fekvő Matara városban történt a reggeli órákban, Mohamed próféta születésének ünnepségen. Az ünnepi menetben részt vett hat miniszter, és egyikük, Mahinda Vidzseszekara, a postaügyi és távközlési tárca vezetője súlyosan megsebesült, intenzív osztályon kezelik.

A halálos áldozatok és a sebesültek számát illetően egymásnak ellentmondó jelentése láttak napvilágot. A hadsereg egyik szóvivője azt mondta, hogy tíz ember vesztette életét, és kórházi források csaknem 35 sebesültről számoltak be. Ugyanakkor egy rendőrségi illetékes azt állította, hogy tizenöt halálos áldozata van a támadásnak, és legalább 60-an megsebesültek.

A hatóságok biztosra veszik, hogy tamil lázadók felelősek a pokolgépes támadásért. A szakadár fegyveresek vélhetően így akarják a kormány tudomására hozni, hogy a polgárháborúban vesztésre állva is képesek hasonló támadásokra. A Srí Lanka-i hadsereg azt állította hétfőn, hogy péntek óta legalább 250 tamil fegyveressel végzett a szigetország északkeleti részén zajló harcokban.

Miniszter lett egy korábbi tamil lázadóvezér Srí Lankán

Miniszterré neveztek ki Srí Lankán egy volt lázadóvezért, akinek az átállása hozzájárult ahhoz, hogy a kormányhadsereg javára fordult a tamil lázadók elleni háború menete.
Vinajagamurati Muralitaran - harci nevén Karuna ezredesként volt ismert - csatlakozott a Srí Lanka-i kormánypárthoz, a nemzeti integráció és megbékélés minisztere lett, Mahinda Radzsapaksze államfő hétfőn iktatta be hivatalába.

Muralitaran a tamil lázadók katonai parancsnoka volt a szigetország keleti részén, ahol rémuralmat tartott fenn. Zsarolások, gyermekfoglalkoztatás, emberrablások és gyilkosságok jellemezték zsarnokoskodását, nemzetközi emberjogi csoportok pedig felelősségre vonását követelik háborús bűncselekmények miatt.

Muralitarannak 2004-ben nézeteltérései támadtak más tamil lázadóparancsnokokkal, ezért több ezer harcosával együtt átpártolt a kormányhoz. Átállásának döntő szerepe volt abban, hogy a kormányhadseregnek 2007-ben sikerült a lázadók maradékát is kisöpörnie a szigetország keleti részéből. A katonáság most felszámolja a lázadók utolsó erősségét az ország északi részén, és ezzel valószínűleg véget ér a negyedévszázada zajló, legalább 70 ezer emberéletet követelő polgárháború Srí-Lankán.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.