Pokolgépes merényletre készült egy férfi Berlin mellett

Pokolgépes merényletet tervezett a Berlin közelében fekvő Eisenhüttenstadtban egy 27 éves német férfi, akit szerdán egy különleges rendőri egység bevetésével őrizetbe vettek - jelentette hírportálján a Der Tagesspiegel című német lap.
A berlini lap értesülése szerint a muzulmán vallású német férfit régóta figyelték, és szerdán kora délután csaptak le rá eisenhüttenstadti otthonában.

A hatóságok a férfit az ultrakonzervatív iszlám Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus hívei között tartják számon. A gyanú szerint egy szögekkel megtöltött pokolgépet akart felrobbantani augusztus végén egy helyi szabadtéri rendezvényen - írta a Der Tagesspiegel.

A lap szerint a férfi lakását robbanószer keresésére kiképzett kutyákkal is átkutatták, és a társasházat elővigyázatosságból kiürítették.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a házkutatás során az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet népszerűsítő propagandaanyagokat és egy IÁ-zászlót is találtak.

Dietmar Woidke Brandenburg tartományi miniszterelnök megerősítette a rendőri intézkedés tényét. Eisenhüttenstadtban "robbanószer birtoklása és terrorcselekmény előkészítésének gyanúja" miatt jártak el a tartományi biztonsági szervnek - mondta a kormányfő az RBB hírportálján idézett nyilatkozatában. Hozzátette, hogy az ügynek iszlamista háttere lehet.

Azt még nem tudni, hogy a hatóságok feltételezései beigazolódtak-e, de a jelenlegi biztonsági helyzetben veszélyre utaló minden értesülést komolyan kell venni - mondta Dietmar Woidke.

A nagyjából 30 ezer lakosú Eisenhüttenstadt a német-lengyel határon, az Odera folyó partján fekszik. A városban működik a Brandenburg tartományi központi menedékkérő-befogadó állomás. Augusztus 26-án háromnapos, ingyenes szabadtéri fesztivál kezdődik, a sajtóhírek szerint a gyanúsított ezen a rendezvényen akart pokolgépes merényletet végrehajtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.