Pokolgép végzett egy albán ellenzékivel

Életét vesztette csütörtökön egy albán ellenzéki politikus, akit a kocsijával együtt repítettek levegőbe. Ő a harmadik, aki a júniusi választások kiírása óta meggyilkolnak. Albániában nem ritka a választásokat kísérő halálos erőszak.

Aleks Keka, aki az ország egyik északi, hegyvidéki térségében volt a jobboldali Albán Kereszténydemokrata Párt (CDPA)  regionális vezetője, éppen beszállt az autójába Skodra városában,  amikor a gyilkos robbanás bekövetkezett.

A CDPA vezetője, Ndoki Nard a támadást Keka politikai  tevékenységével összefüggő terrorcselekménynek minősítette.

A 34 éves Keka már a harmadik ember, aki erőszakos halált halt a parlamenti választások kiírása óta. Múlt pénteken a kormányzó Albán Demokrata Párt egyik aktivistáját lőtték agyon.  Az aktivista a Tiranától mintegy 30  kilométerre délnyugatra fekvő Qerretben az utcán összevitatkozott az  ellenzéket vezető Albán Szociáldemokrata Párt egyik  szimpatizánsával. Május elején a szociáldemokraták képviselőjét  lőtték le roskoveci házánál.

A kommunista rendszer 1991-es bukása óta minden albániai  választást összetűzések és halálesetek kísértek. A nemzetközi megfigyelők a balkáni ország egyetlen szavazásának lebonyolítását  sem tartották elfogadhatónak, a vesztesek egyszer sem nyugodtak bele a kudarcba, mindannyiszor megtámadták az eredményeket.

A mostani, június 28-i voksoláson Európa egyik legszegényebb  országában mintegy 3,1 millió szavazásra jogosult járulhat az  urnákhoz, hogy a választásokon induló 39 párt, illetve pártszövetség  4000 jelöltjéből megválassza a törvényhozás 140 képviselőjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.