Pokolgép robbant egy benzinkútnál Damaszkuszban

A merényletnek tizenegy halálos áldozata és negyven sebesültje van.

Autóban elhelyezett pokolgép robbant egy benzinkútnál a szíriai fővárosban csütörtök este. A merényletnek tizenegy halálos áldozata és negyven sebesültje van. Az áldozatok többsége civil, a halottak között gyermekek is vannak.

Az áldozatok magas számának a kút zsúfoltsága a fő oka. Aktivisták beszámolója szerint a kútnál mindig nagy a tumultus, mert sokan ott töltik az éjszakát, hogy reggel fűtőolajhoz vagy üzemanyaghoz jussanak. Az olaj az elmúlt 21 hónap belháborúja alatt egyre inkább hiánycikké vált Szíriában.

Az érintett észak-damaszkuszi körzetet több szíriai nemzetiség lakja, legnagyobb számban a szunnita többséghez tartozók. Jelentős az alavita kisebbség aránya is, ehhez tartozik mások mellett Bassár el-Aszad elnök. A közelben egy kórház is található.

Tűz és komoly anyagi kár is keletkezett. A robbantást követően a kormányhadsereg jelentős erőket küldött a körzetbe, egyes beszámolók lövöldözést is említenek.

A helyi televízióban olyan képeket mutattak be, amelyeken tíz megégett holttest látható, valamint vöröskeresztes dolgozók, akik további áldozatok után kutatnak a helyszínen.

A robbantást egyelőre senki nem vállalta magára. Hivatalos sajtóorgánumok szerint a lázadók terrorakciójáról van szó. Ellenzéki közlés szerint viszont a pokolgépet egy álcázott katonai autó rejtette magában.

A héten ez már a második támadás benzinkút ellen a szíriai fővárosban. Szerdán több tucat halálos áldozatot követelt egy légicsapás Damaszkusz egy külső negyedében.

Egy friss ENSZ-jelentés szerint a szíriai konfliktusnak eddig 60 ezernél több halálos áldozata van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.