Pokolgép az esküvőn

Pokolgépes merényletet követtek el a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, mérsékelt Fatah mozgalomhoz közel álló egyik ember esküvőjén a Gázai övezeti Hán-Júniszban. A robbanásban 52 ember megsérült, öten súlyosan – közölték szerdán szemtanúk.

Mohammed Dahlannak, a Fatah volt biztonsági főnökének és gázai erősemberének unokaöccse, Mahmud Dahlan tartotta esküvőjét kedd este.

Hamas fighters pose in Palestinian President Mahmoud Abbas' personal office after they captured it in Gaza June 15, 2007. Abbas dismissed the Hamas-led Palestinian government and declared a state of emergency as the Islamist group's gunmen routed his
Hamas fighters pose in Palestinian President Mahmoud Abbas' personal office after they captured it in Gaza June 15, 2007. Abbas dismissed the Hamas-led Palestinian government and declared a state of emergency as the Islamist group's gunmen routed his last forces in Gaza and seized effective control. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA) 2009-07-22,

A Reuters szerint nem volt jelen az esküvőn a nagybátyja, aki a Fatah ellenfelének, a radikális Hamasznak esküdt ellensége. A volt biztonsági vezető számos Hamasz-tagot juttatott börtönbe a kilencvenes években, s kínzással is vádolják az általa vezetett biztonsági testületet. A Fatah azonnal a Gázai övezetet uraló, szélsőséges Hamaszt vádolta a merénylet elkövetésével, miközben a Hamasz irányította rendőrség közölte: megkezdték a nyomozást, három embert le is tartóztattak.

A Hamasz és a Fatah között kibékíthetetlen ellentét feszül, ami azzal fenyeget, hogy a palesztin állam kettészakad, még mielőtt megszületne. Rendszeresen egymást vádolják tagjaik bebörtönzésével, vezetőik elleni merényletek kitervelésével, puccsok szervezésével. A két mozgalom képviselői július elején újabb tárgyalást tartottak Kairóban, de egy nap alatt kiderült: most sem tudnak megegyezni a lényegi kérdésekben. Például az Abbasz vezette palesztin hatóság szeretne visszatérni a Gázai övezetbe – fegyvereseivel –, elsősorban azért, hogy ellenőrizni tudják az egyiptomi határt, amely így végre megnyílhatna a gazdasági embargó alatt sínylődő Gázai övezetnél.

A Hamasz azonban attól tart, a fegyveresek valódi célja a szélsőséges mozgalom megdöntése. Másrészt meg kéne egyezni a január végén esedékes palesztin parlamenti és elnökválasztásra vonatkozó jogszabályban. Erre feltehetően az utolsó esély augusztus végén nyílik, amikor utoljára, hetedszerre ismét összeül a Fatah és a Hamasz.

Azért várnak vele ilyen sokat, mert augusztus elején húsz év után először tart a Fatah kongresszust. Majdnem négy évvel a palesztin parlamenti választásokon a Hamasszal szemben elszenvedett megalázó vereség után úgy tűnik, a Fatah vezetése belátta, önmaga megreformálására csak a kongresszus útján van esély. Azonban az újraválasztásban bízó vezetés nyílván nem akar egy Hamasszal kötött kompromisszummal érkezni a betlehemi eseményre.

– A Fatahnak új vezetésre van szüksége. Ha a reformot komolyan veszik, még van esély a hitelesség helyreállítására – mondta nemrég lapunknak Sari Nusseibeh. A palesztin politikus-filozófus úgy véli, a Fatahnak még egy utolsó esélye lehet arra, hogy valódi békemegállapodást hozzon tető alá Izraellel, és valójában ez lenne a legjobb „kampányaduja” a Hamasszal szemben.

Azonban már a kongresszus előkészületei sem mentesek a botrányoktól. Egyrészt kérdés, hogy a Hamasz „elengedi-e” a Gázában élő fatahosokat Betlehembe. Másrészt Faruk Kadumi, a Fatah egyik, még mindig Tunéziában élő alapítója nemrég azzal vádolta meg Abbaszt és Dahlant, hogy együttműködtek Izraellel és az Egyesült Államokkal Jasszer Arafat egykori Fatah-vezető meggyilkolásában. Az Abbaszhoz hű Fatah-vezetők szerint Kadumi „hisztérikus és beteg”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.