Pokolgép a színházi csillárban

A merényletkísérlet célpontja Álvaro Uribe egykori kolumbiai elnök volt. A pokolgépért valószínűleg a FARC felelős, Uribe annak idején harcot indított ellenük, ők ölték meg a volt elnök apját is.

Pokolgépet hatástalanított az argentin rendőrség egy Buenos Aires-i színházban Álvaro Uribe volt kolumbiai elnök megérkezése előtt – közölték kedden a hatóságok. A robbanószerkezetet úgy időzítették, hogy akkor lépjen működésbe, amikor Uribe részt vesz az előadása utáni fogadáson. Egy mennyezeti csillár tápegységébe rejtették a Gran Rex színház második emeletén. Mobiltelefont csatlakoztattak hozzá, amely működésbe léptette volna a pokolgépet.

A pokolgépre a színház egyik alkalmazottja figyelt fel. Norberto Oyarbide vizsgálóbíró közölte, hogy "egyszerű szerkezetről van szó, amely azonban elég erős ahhoz, hogy emberéleteket oltson ki, és hatalmas kárt okozzon Argentínának".

Uribét, aki nyolc éven át, 2002-től 2010-ig volt Kolumbia államfője, azért hívták meg Buenos Airesbe, hogy előadást tartson a színházban az országában zajló átalakulásról. Egy kolumbiai szakértő nem zárta ki, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezetnek köze volt a készülő merénylethez. Emlékeztetett arra, hogy a FARC rabolta el és ölte meg évtizedekkel ezelőtt Uribe édesapját. Álvaro Uribe hivatali ideje alatt az Egyesült Államok támogatásával felvette a harcot a gerillákkal: a dzsungelekbe és az ország hegyvidékére űzte őket, s számuk ezalatt 17 ezerről nyolcezerre csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.