Pokol a gázrobbanás után

A tajvani Kaohsziungban hatalmas detonációsorozat borította vérbe az utcákat.
Öt detonáció követte egymást
Öt detonáció követte egymást
Stringer / Reuters
Eddig 25 halottja és 267 sebesültje van annak a gázrobbanás-sorozatnak, amely a tajvani nagyvárost, Kaohsziungot rázta meg péntek hajnalban. A katasztrófa a 2,8 milliós délnyugati kikötőváros Chian-Chen nevű negyedében következett be, ahol több nehézipari vállalatnak is telephelye van, miattuk pedig hosszú vezetékrendszer fut el a csatorna mellett. Az első feltevések szerint a gázrobbanás-sorozathoz szivárgás vezethetett.

Jiang Yi-huah tajvani miniszterelnök azt mondta, hogy Chian-Chent öt nagy detonáció rázta meg. Erejük az egyszerűen pokolról író South China Morning Post szerint játszi könnyedséggel tépett fel hatalmas aszfaltdarabokat és repítette őket az égbe az autókkal együtt. Térfigyelő kamerákon azt látni, hogy egy parkolóban játékszerként szór szét motorbicikliket egy robbanás, mobiltelefonnal készített videofelvételek tanúsága szerint kilencméteres lángok csaptak fel, amelyek vörösre festették az eget. A környékbeli épületek közül több kigyulladt. Egy detonáció krátert hagyott maga után az úttesten. Az utcákat vér borítja. Szerteszét hevernek a holttestek és a sérültek.

Tim Chong / Reuters

A mentést nehezíti, hogy a tűzoltóknak a sötétben kell kutatniuk áldozatok és túlélők után, Chian-Chenben ugyanis lekapcsolták az áramot. Chen Chu polgármester a negyed minden lakóját evakuálásra szólította fel. Chang Jia-juch, a tajvani katasztrófa-elhárítás igazgatója azt mondta, hogy mivel minden valószínűség szerint propilén-szivárgásról van szó, vízzel sok helyütt nem lehet eloltani a lángokat.

A CNA tajvani hírügynökség egyébként azt írja, hogy a kaohsziungi tűzoltókat először csütörtök este háromnegyed kilenckor riasztották, hogy Chian-Chenben szivárog a gáz, és több helyen is ködszerű réteget képez az aszfalt felett. A tűzoltók ki is mentek a helyszínre, ahol még folyt a vizsgálat, amikor éjfél körül felrobbantak az utcák. A halálos áldozatok között négy tűzoltó van. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy eredetileg hol kezdett el szivárogni a gáz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.