Pofozkodó képviselő miatt lehet Pozsonyban is parlamenti őrség

Parlamenti őrség létrehozására tett javaslatot Pavol Paska pozsonyi házelnök. Pár napja az egyik honatya pofozkodott, a házelnök szerint nincs a kezében fegyelmezési eszköz.

Parlamenti őrség létrehozására tett javaslatot Pavol Paska pozsonyi házelnök, aki azonban nem a kormánypártiak többségi döntésével, hanem az ellenzékiekkel közösen szeretne módosítani a jelenlegi házszabályon.

Indoklása szerint elsősorban Alojz Hlina független képviselő magatartása miatt terjesztette elő javaslatát. A megnevezett honatya néhány napja szóváltásba keveredett a Robert Fico vezette Smer-SD padsoraiban ülő kollégájával, aki személyeskedett vele szemben. Mire a sértett odarohant, meglökte, majd pedig pofon ütötte őt.

Csütörtökön pedig a független honatya interpellálni készült Robert Kalinák belügyminisztert, aki azonban éppen akkor elhagyta az üléstermet. Erre Alojz Hlina közölte, hogy addig nem mondja el a beszédét és nem is távozik a szónoki emelvényről, ameddig a tárcavazető nem tér vissza. Mivel ez nem történt meg, csaknem két órán keresztül ácsorgott szó nélkül a mikrofon előtt, s az ülést vezető házelnök többszöri felszólítására sem volt hajlandó távozni onnan.

Az egyszerre kínos és nevetséges helyzetet végül Pavol Paska úgy oldotta meg, hogy még egy mikrofont hozatott az ülésterembe, s a további felszólalók ezután azt használták, Alojz Hlináét pedig kikapcsolták.

Az indítványozó az ilyen esetek megoldásához kérné a parlamenti őrség segítségét, mert szerinte más fegyelmezésre jelenleg nincs lehetősége. Felhívta a figyelmet arra is, hogy több képviselőházban létezik ilyen testület. Konkrét példaként Prágát említette, ahol a hatályos házszabály alapján az ülés menetét megzavaró képviselőt a helyi őrség kivezetheti és egy napra kitilthatja az ülésről, aznapi szavazásokra viszont visszatérhet.

A pozsonyi ellenzéki képviselők a parlamenti demokrácia megsértésének nevezték és nem támogatják az indítványt. Mire Pavol Paska felszólította őket, hogy legkésőbb jövő csütörtökig tegyék meg saját javaslatukat, amelyek révén megfékezheti a magukról megfeledkező vagy tudatosan provokáló honatyákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.