Pofonosztás a lengyel külügyben

Az incidens a múlt pénteken történt a lengyel európai parlamenti képviselők találkozóján, amelyet a külügyminisztérium rendezett a tárca épületében.
A lengyel külügyminisztérium feljelentést tett az államügyészségen Janusz Korwin-Mikke, a radikális jobboldali, ellenzéki Új Jobboldali Kongresszus (KNP) elnöke, európai parlamenti képviselő ellen, amiért a minisztérium épületében pofon vágta Michal Boni volt közigazgatási és digitalizálási minisztert, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) EP-képviselőjét.
A kijevi parlamentben így csinálják.
Valentyn Ogirenko / Reuters

Az incidens a múlt pénteken történt a lengyel európai parlamenti képviselők találkozóján, amelyet a külügyminisztérium rendezett a tárca épületében.

A veterán jobboldali politikus - közlése szerint - azért pofozta meg a volt minisztert, mert 1992-ben a parlament szószékén sértegette őt, miután az átvilágítási törvény elfogadását sürgette. "Idiótának és bolondnak nevezett, mert meggyanúsítottam, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Néhány évvel később bevallotta, hogy ügynök volt. Nem kért tőlem bocsánatot. Ezért úgy döntöttem, ha találkozom vele, lekeverek neki egyet" - jelentette ki Korwin-Mikke a Do Rzeczy című jobboldali hetilapnak.

1992-ben Boni felkerült Antoni Macierewicz akkori belügyminiszter híres listájára, amelyen a volt kommunista titkosszolgálattal együttműködő parlamenti képviselők és magas rangú állami hivatalnokok szerepeltek. A lista nyilvánosságra hozatala Jan Olszewski kormányának bukásához vezetett.

A KNP vezetője hangsúlyozta, hogy a pofont "diszkréten" adta, ám Boni az esetet azonnal a széles nyilvánosság elé tárta. "Most már sajnálom, hogy nem köptem le" - mondta Korwin-Mikke a TVN24 hírtelevíziónak. Az incidens után különböző pártokhoz tartozó politikusok bojkottra szólítottak fel a KNP elnöke ellen. Radoslaw Sikorski kijelentette, hogy amíg ő a külügyminiszter, Korwin-Mikke a minisztérium épületébe nem teheti be a lábát.

Boni 2007-ben, amikor Donald Tusk miniszteri tárcát ajánlott neki első kormányában, beismerte, hogy nyomás alatt 1985-ben együttműködési nyilatkozatot írt alá a kommunista titkosszolgálattal, de azt állította, hogy tényleges együttműködést nem folytatott, és nem ártott senkinek.

A ma 71 éves Korwin-Mikke 22 évig a politika peremére szorult, de az idei májusi EP-választásokon meglepetésre a harmadik helyen végzett euroszkeptikus pártjával. Hírhedtté vált az EU-t és a polgári demokráciát becsmérlő kijelentéseiről. A demokráciát "a többség zsarnokságaként" jellemezte, az Európai Parlamentről pedig azt mondta, hogy épületét eladja és bordélyt rendez be benne - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.