Pofon csattan a magyar EU-elnökségen

A magyar EU-elnökséget mindenféle jelzővel lehet majd illetni, de hogy "sikeres", azzal nem – írja a Pravda című szlovák napilap.

A magyar EU-elnökségről közölt kommentárt a Pravda című független szlovák napilap csütörtökön. Az újság szerint úgy néz ki, hogy a magyar EU-elnökséget mindenféle jelzővel lehet majd illetni, de hogy "sikeres", azzal nem.

Az az idő, amikor az EU nagy felhajtással elszigetelte azokat az országokat, amelyekben "furcsa vagy gyanús kormány volt" - ahogy az Ausztria és Jörg Haider esetében is történt -, ma már a múlté. "Ma inkább csendes diplomáciai pofonokat osztogatnak. Csattanásukat azonban nem lehet nem meghallani" - írja Peter Javurek, a szerző.

Úgy látja, hogy a magyar EU-elnökség három prioritása közül - a schengeni térség kibővítése Bulgáriával és Romániával, Horvátország csatlakozása az unióhoz és az európai romapolitika - már valószínűleg csak az utolsó van játékban.

De miért beszélünk diplomáciai pofonokról, amikor ezeknek a prioritásoknak a nem teljesítése úgy-ahogy a külső körülmények számlájára is írható? - teszi fel a kérdést a szerző.

Kifejti: a májusban Gödöllőre tervezett EU-Keleti Partnerség csúcstalálkozót, amely a magyar elnökség csúcspontja lett volna, állítólag azért halasztották el, mert ebben az időpontban több más rendezvény is lesz. "Ma már nyilvánvaló, hogy az okok egészen mások" - véli a szerző. Mint írja, a tervezett csúcstalálkozó idejében valóban találkoznak az EU és a közép-kelet-európai országok vezetői, de nem Gödöllőn, hanem Varsóban. Míg Gödöllőre csak Hillary Clinton, amerikai külügyminisztert várták, Varsóban már Barack Obama részvételével számolnak.

A Líbiával foglalkozó múlt heti párizsi találkozóra Budapest szintén nem kapott meghívást. "Szintén hallják a csattanást?" - kérdezi Javurek.

"Amikor Orbán (Viktor miniszterelnök) azzal dicsekedett, hogy Magyarországot visszahelyezi Európa térképére, a maga módján igaza volt: Budapest ma a diplomáciai térképen az a pont, amelyet ha nem kerülnek meg, akkor legalább felhúzzák felette a szemöldöküket. Csodálkozva Orbán egyszínű kormánya és a Fidesz felelőtlen és nem egészen demokratikus eljárásain" - írja a szerző.

Szlovákiában azonban nincs ok a kárörömre, mert "senkinek sem jó, ha a szomszédoknál nem európai politika van hatalmon". A szlovák EU-elnökség ugyan még messze van, de jó lenne, ha Pozsony levonná a tanulságokat a sikertelen magyar és az ugyancsak kételyeket kiváltó cseh EU-elnökség tapasztalataiból - zárja kommentárját a pozsonyi Pravda.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.