Plagizálással vádolják a mexikói elnököt

Mexikói oknyomozó újságírók plagizálással vádolják a közép-amerikai ország egyre népszerűtlenebb elnökét. Enrique Peña Nieto állítólag a jogi diplomájához írt szakdolgozatában ékeskedett idegen tollakkal.

Az Aristegui Noticias híroldalon megjelent videó szerint Peña Nieto 1991-ben írt jogi szakdolgozata 29 százalékban olyan szerzők munkájából származik, akikre a jelenlegi elnök nem hivatkozott szakszerűen. A kormány szóvivője, Eduardo Sanchez a vádra reagálva azt nyilatkozta, hogy az elnök elismeri a „stílushibákat", de visszautasítja, hogy plagizált volna.

Peña Nieto a mexikói Universidad Panamericana magániskolában végezte jogi tanulmányait. A jelentés szerint a doktori szakdolgozat 682 bekezdéséből 197 származik más szerzőtől, például Enrique Krauze mexikói történésztől és az új mexikói egyetem akadémikusától, Linda Halltól. Aristegui Noticias újságírói szerint számos átemelt bekezdés nincs idézőjelbe téve, ráadásul Peña Nieto még az irodalomjegyzékben sem tett említést a szerzőkről.

Eduardo Sanchez ezzel kapcsolatban meglepetésének adott hangot, mert mint mondja, nem gondolta volna, hogy az újságírók számára érdekes lehet néhány stílushiba és hiányzó idézőjel két és fél évszázaddal a dolgozat keletkezése után. Hozzátette, hogy Enrique Peña Nieto teljesített minden feltételt a Universidad Panamericanán ahhoz, hogy jogász lehessen.

Az oknyomozó csapat, amelyik a plágiumügyet feltárta, nem először csap össze az elnökkel. 2014-ben ők derítették ki, hogy Peña Nieto felesége 7 millió dollárért vásárolt házat egy vállalkozó kormánytagtól. Két hónappal később az elnök nyilvánosan bocsánatot kért a vétel miatt, mondván, hogy ezzel megingatta az emberek elnökségbe vetett bizalmát.

Bár 2012-es megválasztása óta Enrique Peña Nieto népszerűsége folyamatosan zuhan, a múlt héten kijelentette, hogy nem érdeklik a népszerűségért osztott aranyérmek – írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.