Plágiummal vádolják a kémcicát

Az Amerikából tavaly kiutasított Anna Chapman szóról szóra vett át részleteket egy könyvből a Komszomolszkaja Pravdában megjelent publicisztikájához.

Afféle valószínűtlen dívaként tengeti életét Oroszországban Anna Chapman: amióta tavaly kémkedés vádjával kiutasították Oroszországból, a 29 éves, „szépséges 007-es” becenéven is ismert hölgy televíziós műsorokat vezet, címlapokhoz áll modellt, de a hivatalos Kreml-politika reklámarcaként saját rovata is van a legnagyobb orosz napilapban, a Komszomolszkaja Pravdában – vagyis Chapman alkalmi politikai botrányhősből ismert közéleti személlyé avanzsált.

Most viszont könnyedén az egyik írása lehet az, ami kegyvesztéséhez vezet. Kiderült ugyanis, hogy a díva egyik cikkéhez szóról szóra másolt át részleteket egy könyvből, amikor a lap hasábjain hosszú fejtegetésbe merült az oroszok nemzeti költőjéről, Alekszander Puskinról. A nagy ívű elmélet szerint ha Puskin nem hal meg viszonylag fiatalon, 1837-ben egy párbajban, és életműve kiteljesedik a potom 80 évvel későbbi bolsevik forradalom sem söpri el a cári Oroszországot. „Alig fél évszázaddal Puskin halála után liberálisok és szocialisták árasztották el Oroszországot, meggyilkolva a cárt és utat nyitva a forradalom előtt” – pufogtatta egy abszolúte Kreml-konform szólamot Chapman.

Azt már a szemfüles orosz bloggerek vették észre, hogy az eszmefuttatáshoz Chapman egész bekezdéseket vett át egy Oleg Matvecsejev nevű történész 2009-es könyvéből, és azt állítja, ha nem halt volna bele a párbajban szerzett sebébe, Puskin Homéroszt és Shakespeare-t is felülmúló költővé emelkedett volna. (Matvecsejev – a Putyin fémjelezte Egységes Oroszország párt tagja – egyébként nem áll meg itt: a Lélek Függetlensége című könyv fejezeteken át részletezi, hogy az egész 1837-es affér Európa Oroszország-ellenes összeesküvésének a műve.)

Chapman Oroszországban egyébként azóta is reflektorfényben maradt, hogy tavaly egy nagy vihart kavart kémbotrány nyomán kiutasították az Egyesült Államokból. Azon kívül, hogy saját televíziós műsort kapott, egy címlap kedvéért fehérneműre vetkőzött, az Egységes Oroszország ifitagozatának, az Ifjúsági Gárdának is a tagja, és még arra is futja az idejéből, hogy egy befektetési bank tanácsadójaként külföldi tőkét csábítson hazájába. Hogy ezt milyen számszerű sikerrel végzi, arról egyelőre nincsenek hivatalos adatok, de ténykedésének belföldi visszhangja nem túl pozitív: múlt héten éppen a Szentpétervári Egyetemen tartott előadást a politikai vezetésről, amikor hallgatók egy csoportja „Tűnj el az egyetemről!” és „A Kreml és a pornóforgatás nem itt van!” kiáltásokkal zavarta meg mondanivalóját. (A „pornóforgatás” utalás lehet arra, hogy mikor a kémbotrány kipattant, Chapman brit exférje habozás nélkül a sajtó elé állt közös életük minden részletével – beleértve a feleségéről készített intim felvételeket is.)

Chapmant 2010. június 27-én tartóztatták le az Egyesült Államokban azzal a váddal, hogy az orosz külföldi hírszerzésnek, az SRV-nek kémkedett. Miután ebben bűnösnek vallotta magát, egy fogolycsere keretében Bécsben adták át az orosz hatóságoknak. Kétéves New-York-i tartózkodása előtt öt éven át Londonban élt.

Nem mintha Matvecsejevnek ne lennének meg a maga allűrjei. Tavaly blogján például arról írt, hogy a legszívesebben egy téren gyűjtené össze az orosz ellenzéket, és a hadsereg tankjaival gázolna át rajtuk. „És akkor, ahogy Kínának is a Tienanmen téri események után 20-30 évvel, nekünk is 10 százalékos gazdasági növekedésünk lenne évente” – hangzik a megdönthetetlen érv.

Anna Chapman egyik beszéde előtt Moszkvában. Koppintások, sikolyok
Anna Chapman, a former Russian spy now working as an advisor to the president of Moscow-based FundService Bank, walks to deliver a speech during a congress of pro-Kremlin Molodaya Gvardiya (Young Guard) movement in Moscow, December 22, 2010. REUTERS/Alexander Natruskin (RUSSIA - Tags: POLITICS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.