Piszkosbombás merénylettől tart a brit kormány

Növekszik a veszélye egy olyan nagy-britanniai merényletnek, amelyet a terroristák sugárzó anyagot szétszóró robbanószerkezettel - úgynevezett "piszkos bombával" - követnek el - írta a keddi The Daily Telegraph egy kormányzati elemzésre hivatkozva.

A legnagyobb brit konzervatív napilap által idézett jelentés szerint a brit kormány attól tart, hogy a merénylők a Temzén juttatnak el egy "rögtönzött nukleáris szerkezetet" London központjába, és ott azt felrobbantják.

A kormány Bristolt, Liverpoolt, Newcastle-t, Glasgow-t és Belfastot is a veszélyeztetett városok között tartja nyilván.

A kabinet szerint emellett annak a kockázata is fennáll, hogy a terroristák valamelyik brit kikötőváros ellen hajtanak végre támadást a tengerről, ahogy az az indiai Mumbaiban is történt 2008-ban. Az indiai rajtaütésnek 150-nél is több halálos áldozata volt - írta a brit lap.

A The Daily Telegraph szerint egy ilyen támadás lehetősége annyira aggasztja a brit kormányt, hogy döntés született külön parancsnoki központ létrehozásáról a gyanús hajók nyomon követésére.

A lap által ismertetett, három részből álló kormányzati kockázatelemzés szerint jelentősen növekszik a radiológiai anyagok csempészete, emellett az interneten is mindinkább hozzáférhetők a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris technológiák. A jelentés az al-Kaidát az "első olyan transznacionális szervezetként" írja le, amely az ilyen technológiákkal készített fegyverek beszerzésére és polgári célpontok elleni bevetésére törekszik.

Az idézett elemzés szerint a terrorhálózat Afganisztánban, még a tálib rezsim idején külön létesítményeket hozott létre e fegyverfajták kutatására, azóta pedig pakisztáni atomtudósokat keresett meg, emellett létrehozott egy olyan berendezést, amellyel vegyi hadviseléshez használható hidrogén-cianid állítható elő, Irakban pedig olyan robbanószerkezeteket használt, amelyekben klórgáz-tartályok voltak.

A cikk szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) 1993 és 2008 között 1562 olyan incidenst jegyzett fel, amelyben nukleáris alapanyagokat loptak el, vagy ilyen anyagoknak nyoma veszett, elsősorban az egykori Szovjetunióban. Az eltűnt nukleáris anyagok 65 százaléka soha nem került elő.

A brit kormány januárban a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültség szintjét. A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában.
A korábbi készültségi szint "jelentős" terrorveszélynek felelt meg a hivatalos skálán.
A kormány annak idején nem szolgált részletekkel a terrorkészültségi fokozat emelésének közvetlen okáról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.