Piszkos ügyletek: előzetesben a kolozsvári polgármester

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság csütörtök este Kolozsvár polgármesterét. Sorin Apostut azzal vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy 45 ezer euró értékű csúszópénzt fogadott el a köztisztasági szolgáltatásokra pályázó a Brantner Veres Rt. tulajdonosától.

 A városháza tavaly júliusban nyolc évre szóló szerződést kötött a vállalattal. Stoia Calin Mihai tulajdonos – aki ellen megvesztegetés gyanújával indult vizsgálat – az elöljáró feleségének ügyvédi irodájába vitte a pénzt. Jogi tanácsadói szerződést is kötöttek, de az ügyészek szerint az fiktív volt, a cég soha nem vette igénybe a szolgáltatást.

A helyi sajtó több olyan cégről is tud, amely egy időben a városházával és a polgármester nejével is szerződéses viszonyban állt. Ezek összesen közel 100 ezer eurót fizettek ki Monica Apostunak, feltehetően szintén csúszópénz gyanánt. A gyanút erősíti, hogy az elöljáró otthonában végzett házkutatáskor nem kevesebb mint 17 működő mobiltelefont foglaltak le. Ügyészségi források szerint a polgármester tartott attól, hogy lehallgatják, ezért valamennyi „ügyfelével” más-más készüléken beszélt, a legtöbbször a városháza melletti parkolóház valamelyik köztes emeletén sétálva.

Szintén csütörtökön az ügyészség bejelentette, hogy bűnvádi eljárás indul a Máramaros megyei tanácselnök ellen, egy hete pedig előzetesbe került a Kolozs megyei tanács alelnöke szintén korrupció gyanújával. Mindketten a kormányzó Demokrata-liberális Párt (PDL) tagjai.

A bukaresti sajtó összefüggésbe hozza a „korrupcióellenes nagyüzemet” a román elnök csütörtöki berlini hivatalos látogatásával. Németország korábban éppen a korrupció miatt utasította el Románia schengeni csatlakozását (a hollandokkal és a finnekkel együtt), most pedig ugyanerre hivatkozva ellenzi Románia eurózónabeli tagságát.

Sorin Apostu párttagságát a letartóztatás után felfüggesztették, Monica Macovei EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter pedig hangsúlyozta: elkezdett működni a független román igazságszolgáltatás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.