Pistorius mehet, ahova akar

A gyilkossággal vádolt olimpiai és paraolimpiai futó sikerrel fellebbezett az óvadék ellenében történt szabadlábra helyezésekor megállapított feltételek ellen. Akár el is hagyhatja Dél-Afrikát.

Ha versenyezni megy, Dél-Afrikát is elhagyhatja Oscar Pistorius, az a műlábú olimpia és paraolimpiai futó, aki Valentin nap hajnalán, február 14-én ölte meg barátnőjét egy pretoriai házban. A 26 éves Pistoriust előre megfontolt gyilkossággal vádolják, de ügyvédjének egy több napon át tartó, hisztérikus jelenetekkel tarkított meghallgatás-sorozat után sikerült kiharcolnia, hogy a futó óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A mostani fellebbezés az ezzel járó feltételek enyhítéséért nyújtotta be: bár Pistoriusnak a két dél-afrikai útlevelét le kellett adnia, nem mehetett vissza a pretoriai házába és nem ihatott alkoholt sem, a mostani döntéssel visszakapta a papírjait, és visszatérhet abba a Pretoria elit lakóparkjában, Silver Woodsban fekvő házba is, ahol a WC-ajtón keresztül lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Pistorius ügyvédje, Barry Roux arra hivatkozva támadta meg a szabadlábra helyezéssel járó feltételeket, hogy azok egy házi őrizetnek felelnek meg, és a futó nem úgy fellebbez, mintha „Mauritiuson akarna vakációzni”, hanem azért menne külföldre, hogy versenyezzen és pénzt keressen. A legfelsőbb bíróságon helyt adtak ennek az érvnek; ahogy Bert Bam bíró fogalmazott, „rossz”, hogy Pistoriust eredetileg nem akarták külföldre engedni.

Amikor kitört a gyilkossági botrány, Pistorius azt mondta, az útlevelét is leadja, csak szabadlábon védekezhessen, és amíg a per tart, nem fog versenyezni sem. A kétszeresen amputált futó jelenleg egyébként nem edz, és a versenynaptára is üres. Mivel a pretoriai házba nem engedték vissza, eddig a nagybátyjánál húzta meg magát, és a rendelkezések értelmében hetente kétszer jelentkezett a rendőrőrsön.

Bár az ügyészségi vád szerint Pistorius előre megfontolt szándékkal lőtte le a barátnőjét, maga a futó azt állítja, tévedés volt az egész, és álmából kelve, hajnalban azt hitte, betörő jár a kétszintes pretoriai házban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.