Pistorius öngyilkos akar lenni

A barátnője meggyilkolásával vádolt olimpiai és paralimpiai futó állítólag az összeomlás határán van. Hétfőn fellebbezett a szabadlábra helyezésekor megállapított feltételek ellen.

Nagyszabású jogi ellentámadásba lendült a barátnője meggyilkolásával vádolt műlábú dél-afrikai futó, Oscar Pistorius védelme hétfőn. Pistorius a barátnője, Reeva Steenkamp megölése miatt áll a törvény előtt, és bár a vád előre megfontolt gyilkosságról szól, a futónak egy napokig tartó jogi csatában végül sikerült elérnie, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Ügyvédje most ennek a feltételei ellen fellebbezett: a Pretoriában hétfőn benyújtott dokumentum támadja például azt a rendelkezést, amely szerint mivel fennáll a szökés veszélye, a kétszeresen amputált olimpikonnak és paralimpikonnak minden személyes iratát le kell adnia. Ez megtörtént, beleértve az útlevelét is, amelyet az fellebbezés most visszakér, arra hivatkozva, hogy a futó szökése nem fenyeget, így nincs miért korlátozni a mozgásteret – beleértve a külföldi utazásokat is, amelyeket az ügyvédek hatósági engedélyhez kötnének. (A szabadlábra helyezési kérelem indoklásában Pistorius még azt írta, mindenre hajlandó, csak hogy letehesse az óvadékot.)

Az ügyvédeknek nem tetszik Pistorius hatósági felügyelete sem. Azután, hogy a gyilkosság helyszínét, a futó Pretoria egyik elit lakóparkjában fekvő házát lezárták, Pistorius most a nagybátyjánál húzza meg magát, ahol havonta minimum négyszer látogatja meg hatósági személy. „Ennek semmi tényszerűen indokolható vagy jogi alapja nincs” – állítja azonban a fellebbezés, amely szerint a hatóságoknak arra sincs felhatalmazásuk, hogy a futót távol tartsák a Silver Woods-i háztól. Ezen túl kifogásolja a fellebbezés azt a kitételt is, amely szerint Pistorius nem nyúlhat sem alkoholhoz, sem tiltott szerekhez a júniusi perkezdetig és azután sem. Az ügyvédeknek egyáltalán a dolog említésével van gondjuk, vagyis mennyire nyilvánvaló, hogy részegen Pistorius több hajlandóságot mutatna a korlátozások megszegésére, és ez az, amiért kerüli az italt.

Az előzetes meghallgatásokon egyszer már sikerre vitt jogi offenzíva ellenére Pistorius állítólag az összeomlás szélén van, és az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja. Erről már egy közlékeny családi barát beszélt a BBC-nek. A brit közszolgálati csatorna dokumentumfilmet készített a gyilkosságról; Azzie – akit Pistorius csak Mike bácsinak szólít – ebben elmondja, hogy aggódik a futó lelki és érzelmi egészségéért, miután Pistoriusnak már rengeteg vagyontárgyon kellett túladnia, hogy kifizethesse az ügyvédeit és állja a perrel járó többi jogi költséget is. „Minden nap csak Reeváról beszél, és kér, hogy imádkozzunk érte és a családjáért” – mesélte Azzie. Csak ha hozzá szólsz, észreveszed, hogy egy megtört ember. Ki merném jelenteni, hogy az öngyilkosság határán áll.”

Pistorius Valentin-nap hajnalán, február 14-én végzett Steenkamppel a Silver Woods-i házban. Ragaszkodik ahhoz, hogy tévedésből, félelmében adott le négy lövést a barátnőjére egy ajtón keresztül, mert azt hitte, betörő jár náluk. A futó családja egyébként nagy fegyverrajongó, Oscar apjának, Henke Pistoriusnak pedig pár napja sikerült botrányt keltenie, hogy kijelentette, azzal az 55 fegyverrel, amely a tulajdonukban van, a dél-afrikai fehérek ellen járványszerűen gyakori bűncselekmények ellen védik magukat. A család ezután nyilatkozatban határolódott el az apától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.