Lövések, sikoly, lövések

Ma folytatódott a világhírű műlábú futó, Oscar Pistorius meghallgatása. A vád egyik tanúja csütörtök éjjel folyamatos veszekedést hallott Pistoriusék házából, a vizsgálatot vezető nyomozó szerint valószínűleg fel volt csatolva az atléta műlába, mert a lövései lefelé tartottak.

A londoni olimpia sztárját – aki kétszeres amputáltként először szerepelhetett a nyári játékokon, és jutott be 400 síkon az elődöntőbe – előre eltervezett gyilkossággal vádolják, amit a védelem nem fogad el. Pistorius állítása szerint betörőnek nézte barátnőjét, Reeva Steenkampot, akiről azt hitte, hogy még mindig az ágyban fekszik, így véletlenül lőtte le a fürdőszobaajtón keresztül.

A történet már tegnap is megdőlni látszott, a mai tárgyalási napon pedig a vád azt állította, hogy az egyik szemtanú folyamatos veszekedést hallott Pistoriusék házából éjjel kettő és három óra között – írja a BBC. Az atléta korábban azt állította, hogy a motoszkálásra riadt fel, egészen addig aludt, és semmilyen vita nem volt közte és az ismert modell között.

Egy másik szemtanú állítólag azt is elmondta, miután lövéseket hallott, kiment a teraszra, és azt látta, hogy Pistoriuséknál ég a villany. Majd két-három női sikolyt hallott, és újabb lövéseket.

A nyomozást vezető Hilton Botha elmondta, hogy hajnali negyed ötkor érkezett a helyszínre, akkor a nő már a földszinten feküdt. Fehér rövidnadrág, fekete trikó volt rajta, és körül volt tekerve törülközővel. Rajta kívül a helyszínre érkezett még az atléta testvére és egy ügyvéd is. Botha hozzátette, hogy találtak egy pendrive-ot is, amely Pistorius offshore bankszámláiról tartalmaz adatokat, és szerinte nagy az esélye annak, hogy a híres atléta elmenekül. – Nem akarunk még egy Dewani-ügyet – utalt a nyomozó Shrien Dewanira, aki jelenleg Nagy-Britanniában van, pedig Dél-Afrikában azért kellene felelnie, mert 2010-ben felesége meggyilkolását tervezgette. Botha elmondása szerint a férfit azért is megvádolhatják, mert engedély nélkül is tartott otthon lőszert. A nyomozó azt is elmondta, hogy két doboz tesztoszteront és tűket is találtak a hálószobában.

Korábban Pistorius azt állította, hogy nem csatolta fel a két műlábat, és ettől sokkal védtelenebbnek érezte magát, de Botha elmondása szerint az atléta lefelé lőtt, ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy rajta voltak a művégtagok.

A meghallgatás során Pistorius ügyvédjének azonban sikerült a sarokba szorítania Bothát, kiderült ugyanis, hogy a „tesztoszteron” teljesen legális gyógynövénykészítmény volt, ráadásul a nyomozó azt is beismerte, hogy a veszekedést halló szomszéd Pistoriusék házától 600 méterre, a saját házában tartózkodott. Pistorius ügyvédje szerdán választ adott a vád által feszegetett problémára is, vagyis hogy Steenkamp miért zárta magára az ajtót – az ügyvéd, Barry Roux szerint azért, mert meghallotta, hogy a futó segítségért kiált. „Nagy slamasztikában vagyunk” – hallotta ezután a BBC tárgyalótermi tudósítója az egyik ügyész megjegyzését.

Azzal, hogy Bothát eskü alatt zavarba hozta, Pistorius nagy győzelmet aratott: bár kedden az ügyészségi bizonyítékok nyomán Desmond Nair bíró még a szigorúbb megítélés alá eső előre megfontolt gyilkosság kategóriájába sorolta az ügyet, még az is előfordulhat, hogy ezután úgy dönt, Pistorius szabadlábon védekezhet, és nem kell rács mögött tartani. A tegnap kezdődött – és csütörtökig újra elnapolt – meghallgatás tétje ez; addig még hónapok telhetnek el, amíg maga a per elindul.

Oscar Pistorius. Még mindig nem világos, mi történt az atléta otthonában
Oscar Pistorius stands in the dock during a break in court proceedings at the Pretoria Magistrates court, February 20, 2013. "Blade Runner" Pistorius, a double amputee who became one of the biggest names in world athletics, was applying for bail after being charged in court with shooting dead his girlfriend, 30-year-old model Reeva Steenkamp, in his Pretoria house. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA - Tags: CRIME LAW SPORT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.