Piruett a kommunistáknak

Nyitnának az exkommunista baloldal felé a német szociáldemokraták. Az SPD csütörtökön kezdődő lipcsei kongresszusa előtt az elnökség azt javasolta, a jövőben a párt legyen nyitott mindenféle szövetségre, kivéve a jobboldali szélsőséges pártokat.

A váltás azt jelentené, hogy a következő, 2017-es Bundestag-választások után akár egy SDP-Baloldal-Zöldek koalíció is alakulhatna, amelyben a kancellárt  végre a szocdemek adhatnák. Erre egyébként most is lett volna lehetőség, ha kategorikusan nem  zárkóznak el a vörös-vörös-zöld együttműködéstől már jóval a szeptemberi választások előtt. Az SPD eddig azzal érvelt, hogy a Baloldal nem megbízható, nem egységes párt, s nem érett Európa vezető gazdasági hatalmának kormányzásra.

A felvetésre máris idegesen reagáltak a kereszténydemokraták, akikkel jelenleg koalíciós tárgyalásokat folytat az SPD. Attól tartanak, hogy Sigmar Gabriel SPD-pártelnök így próbál nyomást gyakorolni Angela Merkelre. A CDU-n belül most többen azt kérdezik, vajon mennyire lesz tartós a nagykoalíció, ha az SPD máris „új menyasszonyt” keres?
Vitatott a javaslat az SPD-n belül is. Peer Steinbrück, a párt korábbi kancellárjelöltje arra figyelmeztetett a Passauer Neue Presseben, hogy nem kéne elsietni a dolgot és „piruetteket” tenni. Elég akkor dönteni egy ilyen kérdésről, amikor a konkrét helyzet előáll. Ez pedig most nincs így – mutatott rá a képviselőként aktív, de a kormányzati szerepre nemet mondó Steinbrück

Az SPD  „felelős Európa- és külpolitikát” kérne a Baloldaltól, egy esetleges koalícióért cserébe. Sahra Wagenknecht, az exkommunisták  társelnöke erre azzal vágott vissza, hogy Merkel Európa-politikája minden, csak nem felelős. Majd felszólította az SPD-t, hogy azonnal hagyja ott a koalíciós tárgyalásokat a CDU-val – írta a dpa.

Az SPD kétnapos lipcsei kongresszusán a pártvezetés újraválasztása a feladat. Gabriel pártelnöki pozícióját az előzetes hírek szerint nem fenyegeti veszély. A koalíciós egyezkedésről egyelőre nem nyilvánítanak véleményt a párttagok, arra egy későbbi időpontban, a koalíciós tárgyalások végén kerítenek majd sort.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.