Piros, vörös, mégis nagyon színes

A CDU-t bukás fenyegeti, az SPD trendváltást vár a tartományi választásokon.

„Nyugati importból” származik, mégis a német újraegyesítéskor Hessenből Türingiába áttelepült Bodo Ramelow lehet az első baloldali politikus, aki egy kelet-németországi tartomány miniszterelnöki székébe ülhet. A berlini falomlás huszadik jubileumi évében ez a korábban lehetetlennek tűnő forgatókönyv is megvalósulhat a vasárnapi tartományi szuperválasztáson.

Türingia mellett ugyanis a keleti Szászországban és a nyugati Saar-vidéken is új parlamentről döntenek. A szavazókat alapvetően a helyi ügyek befolyásolják, egy hónappal a Bundestag-választás előtt mindhárom erőpróba mégis országos jelentőséggel bír Európa vezető gazdasági hatalmában.

A történelmi mélyponton tanyázó SPD és a szociáldemokrata  választók mindössze tizennyolc százaléka által preferált kancellárjelöltje, Frank-Walter Steinmeier egyaránt trendváltásban reménykedik. Az SPD mindhárom tartományban kormányzati szerepkörre esélyes, igaz, olyan áron, hogy Türingiában és a Saar-vidéken a Baloldallal kell koalícióra lépni.

Ami több, mint kényes kérdés. Steinmeier és vezető szocdem politikusok folyamatosan azt hajtogatják, hogy szövetségi szinten kizárt a demokratikus szocializmust hirdető párttal való szövetség, a konzervatív oldal viszont azt szajkózza, hogy a „pirosak úgyis lepaktálnak a vörösökkel.” Az SPD korábban kizárta, hogy a nyugati tartományokban együtt kormányozzanak a Baloldallal, a Franz Müntefering szocdem pártelnök által hirdetett reálpolitika viszont lényegében elfogadta ezt a konstellációt.

Több mint pikáns adalék, hogy a Saar-vidéken a Baloldal listavezetője nem más, mint a „renegát” Oskar Lafontaine, aki korábban a tartomány SPD-s miniszterelnöke, majd pedig Gerhard Schröder kancellársága idején fél évig szövetségi pénzügyminiszter volt.

Angela Merkel hiába vezet toronymagasan Steinmeier előtt, s a kancellár hiába lett immáron negyedik éve a világ legbefolyásosabb asszonya a Forbes magazin „erőlistáján”, mindez aligha tudja megakadályozni a felmérésekben megjósolt CDU-veszteségeket. A kereszténydemokraták Szászországban valószínűleg meg tudják őrizni meghatározó kormányzati pozíciójukat, Türingiában és a Saar-vidéken viszont előreláthatólag elveszítik abszolút többségüket.

Mindkét tartományban fej fej mellett áll a kereszténydemokratákból és a liberálisokból álló „polgári koalíció”, illetve az SPD és a Baloldal alkotta „baloldali blokk” – a patthelyzetet adott esetben a zöldek dönthetik el. Az ökológiai párt már nem tekinti magát automatikusan az SPD partnerének, Hamburgban 2008 májusa óta együtt kormányoznak a korábban „ősellenségnek” tekintett CDU-val.

A sokszínű koalíciók viszonylag nagy választéka azt is „üzeni”, hogy hasonló megoldások országos szinten is lehetségesek: a gazdasági válság ugyanis felgyorsította a nagy néppártok erózióját, a kisebb pártok, különösen a liberálisok és a zöldek eddig eredményesen szívták fel a CDU-tól és az SPD-től elvándorló középrétegeket.

Saar-vidéki kampány plakátok
Election campaign posters for the upcoming Saarland state elections of (L-R) top candidate of the Social Democratic party (SPD) Heiko Maas, Peter Mueller, federal prime minister of the Saar region and Oskar Lafontaine of the Left wing party "Die Linke", are pictured in Saarbruecken August 27, 2009. REUTERS/Johannes Eisele (GERMANY POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.