Piros lapok a cseh elnöknek

Több ezer tüntető követelte hétfőn kora délután Prága belvárosában Milos Zeman cseh elnök lemondását, közfelháborodást kiváltó megnyilvánulásai miatt. Sokan Milose, do kose! (Milost a szemetesbe), mások pedig Milose, nebudte! (Milos, ne legyen!) transzparenst tartottak magasba, majd pedig a moderátor felszólítására mindannyian piros lapot mutattak fel.
Martin Prikryl ismert emberjogi aktivista beszédében azt hangsúlyozta, hogy Milos Zemant közvetlenül a polgárok választották meg, ezért nem viselkedhet öntörvényűen, mert nekik tartozik felelősséggel.
Fotó: Ales Pelikán

Emlékeztetett az államfőnek a prágai közrádió élő adásában elhangzott trágár megnyilvánulására, oroszbarát kijelentéseire, amelyekkel szerinte Vlagyimír Putyin ukrajnai agresszióját védelmezte, kínai látogatása során pedig nem tiltakozott vendéglátóinál az alapvető szabadságjogok súlyos megsértése miatt, s nem hozta szóba Tibet ügyét.

"A keserű pohár most csordult ki, amikor a cseh elnök az egyetemistákkal tartott beszélgetésen elbagatellizálta a tüntető diákok ellen brutális erőszakot alkalmazó rendőrök cselekedeteit. Zeman úr szerint 1989 novemberében sokan és sok helyen tüntettek a rezsim ellen. Különösebb bántódásuk már nem esett. Igaz, a rendőrök itt-ott odacsaptak a gumibotokkal, de főleg a munkásőr nagypapák, akik elől könnyű volt elfutni. A forradalmat tulajdonképpen egy álhír váltotta ki. Ugyanis a nemzetközi diáknapon a náci megszállók ötven évvel korábbi gaztetteire emlékező egyetemisták Prága belvárosában aktuális kommunistaellenes jelszavakat kezdtek skandálni.

Ezután szorították ki őket a rendfenntartó erők, majd pedig nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban az terjedt el, hogy az egyik tüntető belehalt a rendőri ütlegelésekbe. Néhány napon belül beigazolódott, hogy alighanem szándékos rémhírterjesztés történt, viszont ez a gyorsan terjedő értesülés lobbantotta lángra azokat az eseményeket, amelyek aztán a rendszerváltáshoz vezettek" – idézte a szónok hatalmas fütyülést kiváltva, az államfő szavait. Bejelentette azt is, hogy a lemondását követelő üzenetet még ma piros lapon átadják neki.

Mindeközben néhány tucatnyi ellentüntető „Nem adjuk az elnökünket! felirattal a Hradzsin körül gyűlt össze, s azt kiabálták, hogy a „kávéházak hangja, nem a polgárok véleménye. Incidensre és rendőri beavatkozásra egyelőre nem került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.