Pintér: Olaszországnak segítséget kell kapnia az észak-afrikai menekültáradat miatt

Bár több tagállam határozottan ellenzi Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, a magyar uniós elnökség fenn kívánja tartani a belépés lehetőségét a két ország számára, és nem dolgozik tartalék forgatókönyvön. Az észak-afrikai menekültáradat problémájának megoldásához Olaszországnak segítséget kell kapnia, Magyarország ennek érdekében felhívást intéz a tagállamokhoz - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt.

Pintér Sándor szerdán a magyar soros uniós elnökség honlapjának, az eu2011.hu-nak nyilatkozva arra a kérdésre, Magyarország kudarcnak tekintené-e, ha Románia és Bulgária nem csatlakozhatna a schengeni határvédelmi rendszerhez a magyar elnökség féléve alatt, hangsúlyozta: Bulgária jelezte, hogy márciusra pótolja a hiányosságokat, ezért továbbra is megvan az esélye annak, hogy a magyar elnökség végéig kedvező döntést hozzanak a tagállamok, vagy mindenki számára megnyugtató előrelépés következzen be.

A két ország és a magyar elnökség azon dolgozik, hogy ezt elérje. "Nem foglalkozunk más szcenárióval" - jelentette ki a tárcavezető.

Arra a felvetésre, hogy a német és a francia belügyminiszter közölte, a technikai feltételek teljesítésén túl a korrupció elleni hatékony fellépést és az igazságügyi rendszer reformját is feltételként támasztja Romániával és Bulgáriával szemben, és ehhez  követeléshez már Finnország és Hollandia is csatlakozott, Pintér Sándor újólag azt hangsúlyozta, hogy ennek ellenére optimista. Mint mondta, "a csatlakozás perspektíváját fenn kell tartani", a jelentkező országok rengeteget áldoztak a felkészülésükre, és Románia sikeresen szerepelt az értékelési vizsgán.

Úgy fogalmazott: bár a csatlakozás időpontját egyelőre nem lehet határozottan kijelölni, a belépés a közeljövőben bizonyosan megtörténik. Magyarország nem tartja szerencsésnek - tette hozzá -, hogy a schengeni követelményeken túl újabb, a jelentkezéskor és az elbíráláskor ismeretlen feltételekhez kössék a tagságról szóló döntést.

Ebben a helyzetben a magyar elnökség közvetíthet, elvégzi a szükséges egyeztetéseket ahhoz, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen a magyar elnökség végéig - mondta.

Az interjúban szó esett arról is, hogy az észak-afrikai népfelkelésekhez kapcsolódó menekültáradat miatt Olaszország válsághelyzetet hirdetett, s az olasz belügyminiszter jelezte, segítséget kér az EU-tól. Pintér Sándor elmondta, hogy az uniós országok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtöki tanácskozásukon foglalkoznak ezzel a kérdéssel. "Fontosnak tartjuk - emelte ki -, hogy látható legyen a közös fellépés, a szolidaritás, és konkrét felajánlások szülessenek."

Kitért arra, hogy Olaszország konkrétan megfogalmazta igényeit, és ezeket írásban eljuttatta az Európai Bizottsághoz és az unió külső határainak őrizetével foglalkozó Frontex ügynökséghez. A bizottság már bejelentette, hogy a pénzügyi segítséghez megnyitja az Európai Menekültügyi Alap és a Külső Határok Alap forrásait. A Frontex koordinálásával pedig a tagállamok felajánlásaiból, eszközeiből építkezve közös akciók várhatók.

A miniszter közölte: soros elnökként Magyarország felhívást intéz a tagállamokhoz, vizsgálják meg, milyen egyéb módon tudnak részt vállalni abból, hogy meg lehessen osztani az olasz hatóságokra nehezedő megnövekedett nyomást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.