Pincébe száműznék Székelyudvarhelyen a bölcsiseket

Kitennék jelenlegi épületéből Székelyudvarhely egyetlen bölcsődéjét az év végéig. A város pillanatnyilag havonta 14 400 lejért, vagyis nagyjából százezer forintért bérli saját vagyonát, ám a tulajdonos úgy döntött: nem várakozik tovább jogos tulajdonára.

Az RMDSZ-vezetésű Székelyudvarhelyen épp most készülnek kitenni a bölcsődét abból az épületből, amit a város építtetett számára, írja a manna.ro. Az 1971-ben elkészült első városi bölcsődét a helyi tanács építtette, ugyanebben az évben májusban már négy csoportban gondoztak 120 gyermeket. Egy 1982-es határozat nyomán sok más napközi jellegű intézmény is különböző cégekhez került a finanszírozás érdekében, az udvarhelyi bölcsődét 1984-ben a Matrita Rt. tulajdonai közé sorolták, 1991-ben az akkori Kőolaj- és Vegyipari Minisztérium, melynek fennhatósága alá a Matrita Rt. tartozott, viszont határozatban adta vissza a bölcsődét a városnak. A vállalat privatizációja során azonban a bölcsőde épületét és a hozzá tartozó udvart is a magánosításkor létrejött Roseal Rt. szerezte meg.

A Roseal Rt. tulajdonosa Borbáth István RMDSZ-párti vállakozó, aki december 31-ig adott haladékot, hogy az intézmény kiköltözzön az épületből, a polgármesteri hivatal pedig az önkormányzat egyik képviselője, Molnár Miklós szerint meg sem próbálta visszaszerezni az épületet, amelyet 2008-ban az RMDSZ-es többségű tanács feloszlatása után az akkori polgármesteri hivatal peres úton kísérelt meg visszakapni.

Molnár nem tudta megmondani, mekkora értéke lehet az épületnek, annyi azonban bizonyos, hogy az összeg nagysága miatt az ügy átkerült a helyi törvényszékről a marosvásárhelyi táblabíróságra, a per viszont nem folytatódhatott, mert a város nem fizette ki a bélyegilletéket, ami az akkori jegyző feladata lett volna.

A jelenlegi bérleti szerződés 14 400 lejben állapítja meg az ingatlan havi bérleti díját, ami havonta százezer forintot jelent. Molnár szerint az iratot csupán a polgármesteri hivatal munkatársai, Bunta Levente polgármester, Karda Emese gazdasági igazgató és Bodnár László titkár írták alá, holott ekkora összegről a városi tanácsnak kellene döntenie.

Ennél is megbotránkoztatóbb az önkormányzati képviselő szerint, hogy a gyermekek és a személyzet létszámát folyamatosan csökkentik, 2009 óta pedig a bölcsődei beiratkozást nem az intézmény, hanem a polgármesteri hivatal menedzseli. Eddig minden vében nagyjából 120 gyerek látogatta a bölcsődét, idén viszont már csak hatvanat vettek fel, annak ellenére, hogy 2010-ben 160 felvételi kérést jegyeztek a polgármesteri hivatal szociális osztályán – közölte Molnár. A kicsiket eközben törvénytelenül a Malom utcai napközibe irányítják át, a többieket a jóval kisebb, Tábor negyedi épületbe, mely épp felújítás alatt áll.

Pedig a Tábor negyedi épület több szempontból sem optimális kisgyermekek számára: a régi bölcsőde füves udvara helyett betonudvara van, a csoportok egy része az utcafronthoz képest a pincében van, többször is betörtek oda, továbbá balesetveszélyes a közlekedés körülötte – mondta el Molnár sajtótájékoztatóján.

Hasonló precedens történt egyébként korábban már Prahova megyében: Slănic városának 2005-ben végül a Legfelső Semmítő és Ítélőszék ítélte vissza a bölcsődéjét, melyet a helyi sóbánya vállalata tulajdonított el a privatizáció során.

Hiába a túljelentkezés, a fférőhelyek számát egyre csökkentik a székelyudvarhelyi bölcsődében.
Bölcsõdei jelek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.