Picasso a szemétben

Összesen egymilliárd eurót érnek azok a vélhetően a nácik által összerabolt műtárgyak, amelyeket egy müncheni lakásban találtak – írta jókora vihart kavarva a német Focus magazin.

Összesen egymilliárd eurót érnek azok a vélhetően a nácik által összerabolt műtárgyak, amelyeket egy müncheni lakásban találtak– írta jókora visszhangot kavarva a német Focus magazin. A lakásban szeméthalmok között bukkantak rá 1500 festményre, köztük, Picasso, Matisse és Chagall műveire. Az alkotások közül legalább 200 rajta van a keresett műkincsek listáján. A magazin úgy tudja, hogy a müncheni hatóságok eddig igyekeztek titokban tartani a „fogást”, mert amíg nem tudnak többet a műtárgyak korábbi tulajdonosairól, addig elkerülnék a diplomáciai és jogi huzavonát. Egy berlini művészettörténész másfél éve dolgozik azon, hogy felderítse a képek származását és  becsülhető értéküket.

A festményeket nem most, hanem még 2010-ben találták meg, amikor egy szúrópróbaszerű ellenőrzésen lebukott egy Cornelius Gurlitt nevű férfi. Gurlitt vonattal igyekezett vissza Svájcból Münchenbe, ám feltűnően sok készpénzt találtak nála. Néhány hónappal később házkutatást tartottak a lakásában, és a rendőrök legnagyobb megdöbbenésére a sötét, elhanyagolt szobákban rábukkantak a festményekre. Gurlitt nem tiltakozott, amikor a műtárgyakat többnapi munkával biztonságos helyre szállították. A Focus úgy tudja, hogy a most 80 éves Gurlitt apja, Hildebrandt Gurlitt műgyűjtő volt, még az 1930-40-es években vásárolta a festményeket. Az ő halála után a fia örökölte a titkos gyűjteményt, amelyből időnként eladogatott egy-két darabot. Ebből élt, és valószínűleg nem is rosszul: egy Max Beckmann-képért például 840 ezer eurót kapott egy kölni árverésen. Az államügyészség egyelőre adóelkerülés miatt nyomoz ellene.

Arról egyelőre nem tudni, hogy az eredeti tulajdonosok között hány zsidó származású volt, akik a nácik nyomására voltak kénytelenek megszabadulni a képektől, vagy akiktől egyszerűen elkobozták azokat. Ami az egykori tulajdonosokat illeti, róluk egyelőre annyi szivárgott ki, hogy az egyik lefoglalt Matisse-festmény a francia zsidó műgyűjtő, Paul Rosenberg tulajdona volt. Rosenberg a nácik elől menekülve hagyta hátra a gyűjteményét. Unokája, Anne Sinclair ismert francia újságírónő (a szexbotrányba belebukott Dominique Strauss-Kahn egykori IMF-igazgató volt felesége) évek óta küzd a nácik által ellopott műtárgyak visszaszolgáltatásáért. Erről a képről azonban ő sem tudott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.