Phenjant szorongatja a nemzetközi közösség

Az ENSZ Közgyűlés emberi jogokkal foglalkozó bizottsága indítvány formájában felkérte a világszervezet biztonsági tanácsát, hogy tűzze napirendjére az észak-koreai emberi jogi visszaélésekről elfogadott határozatát és fontolja meg a felelősök Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítását.
A vizsgálóbizottság indítványát, amely egy februárban publikált jelentésen alapul, kedden fogadták el nagy többséggel. Ebben nagy részletességgel számolnak be az országban széles körben alkalmazott kínzásokról, éheztetésről, gyermekgyilkosságokról, politikai elnyomásról, nyilvános és kötelezően megtekintendő kivégzésekről és más brutális bűncselekményekről, amelyek többségét az úgynevezett munkatáborokban hajtják végre. A riportban a munkatáborokat is megjárt észak-koreai disszidensekkel készített interjúk is olvashatóak.

BBC értesülései szerint a határozatban továbbá felkérték a BT-t arra is, hogy fontolja meg szankciók bevezetését az észak-koreai legfelsőbb vezetés ellen, amely az országban eluralkodott helyzet első számú felelőse.

Michael Kirby, a jelentés vezetője szerint annak elfogadásával közelebb kerültek az észak-koreai emberi jogi helyzet orvoslásához. Az ENSZ Közgyűlése a következő hetekben foglalkozik az üggyel.

A phenjani rezsim külügyminisztériuma elítélte a jelentést, és figyelmeztette a nemzetközi szervezetet, hogy annak magasabb szinten történő elfogadása esetén újabb nukleáris kísérletre kerülhet sor Észak-Koreában.

Kína és Oroszország ellenezte az indítványt. Mivel mindkét ország állandó tag az ENSZ Biztonsági Tanácsában, vétójukkal valószínűleg meggátolják az Észak-Koreát büntető határozatot.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.