Phenjan szerint műbalhé a műhold-ügy

A nagyhatalmak egyként elítélik Észak-Korea műholdfellövési tervét. A gyanú szerint a polgári projekt katonai célokat rejt.

Ma helyezte el fellövendő műholdját Észak-Korea azon a rakétán, amelyet egy héten belül indít útnak. A zárkózott kommunista rezsim szerint a polgári célokat szolgáló műhold kilövése az államalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat fő eseménye, katonai célokat nem szolgál. Ám Japán és Dél-Korea mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai is ellenzik az akciót, amely szerintük valójában egy olyan, nagy hatótávolságú rakéta tesztje, amellyel az atombombával rendelkező ország később célbajuttathatja nukleáris fegyverét. – Ez az ENSZ BT figyelmen kívül hagyásának bizonyítéka – idézte a Ria Novosztyi az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselőjét. Alekszandr Lukasevics szerint azonban a konfliktust politikai úton kell rendezni. Korábban Kína is bekérette az észak-koreai nagykövetet, hogy aggodalmát fejezze ki a tervvel szemben. Peking ugyanakkor úgy véli, hogy minden érintett félnek meg kell őriznie nyugalmát az ügyben.

Rju Kum-csol sajtótájékoztatója Phenjanban. Békés ajándék vagy nukleáris fenyegetés?
Ryu Kum-chol of North Korea, deputy director of the Space Development Department of the Korea Space Technology Committee, holds a news conference in Pyongyang April 10, 2012. REUTERS/Bobby Yip (NORTH KOREA - Tags: POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY)

Washington és Tokió szerint az észak-koreai terv ellentétes az ENSZ BT két korábbi határozatával, amely megtiltja Phenjannak ballisztikus rakéták indítását. Az Egyesült Államok korábban arról döntött, hogy leállítja a 20 milliós Észak-Koreába irányuló élelmiszersegélyeit, amennyiben folytatja katonai célú programjait.

– Műholdunk száz kilogrammot nyom. Ha fegyver lenne, sem lenne veszélyes – kommentálta a Reutersnek a vádakat Észak-Korea Űrtechnológiai Bizottságának helyettes vezetője. Rju Kum-csol megismételte: a műhold a nép ajándéka, amellyel a száz éve született vezető emlékének adózik.

Japán korábban jelezte: amennyiben a rakéta eltér a megadott pályától, azonnal lelövi Okinaván készenlétbe helyezett erőivel. A rakéta déli irányba indul, a Fülöp-szigetek felett elhaladva éri el a föld körüli pályát. A szigetországban bejelentették, hogy északra repülő járataik útvonalát biztonsági okokból megváltoztatják. A szervezést megnehezíti, hogy Phenjan nem közölte a kilövés pontos dátumát: az akcióra április 12. és 16. között kerülhet sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.