Phenjan elmozdította két rakétáját, de tovább fenyegetőzik

Phenjan levette az indítóállásról két ballisztikus rakétáját, amelyeket egy hónappal ezelőtt helyeztek indításra kész állapotba az ország keleti partvidékén.

A 3500 kilométeres hatótávolságú Musudan rakétákkal Észak-Korea elvben csapást tud mérni Japán egész területére és az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam-szigetre is, ahol támaszpontja van az amerikai hadseregnek, noha a rakétákat Phenjan még soha nem próbálta ki. A rakéták készültségbe helyezése aggodalmat váltott ki Dél-Koreából, Japánból és az Egyesült Államokból.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő azt mondta: nincs garancia arra, hogy a rakétákat nem helyezik indítóállásba másutt.

Daniel Russel, a nemzetbiztonsági tanács ázsiai ügyekben illetékes igazgatója ehhez hozzátette, hogy korai még örülni. Egy harmadik amerikai tisztségviselő, aki szintén kérte neve elhallgatását, viszont azt mondta: nem hiszi, hogy a rakétákat egy másik indítóállásra vinnék. A védelmi minisztérium szóvivője nem fűzött megjegyzést az észak-koreai lépéshez, arra hivatkozott, hogy hírszerzési értesülésről van szó. Mindenesetre Észak-Korea szünetet tart a provokálásban, és ez kedvező a Koreai-félsziget békéje és stabilitása szempontjából - tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök Washingtonban kedden találkozik dél-koreai kollégájával, Pak Gun Hjével.

A rakétákat ugyan elmozdította, a fenyegetőzéssel azonban nem hagyott fel Észak-Korea. Kedden „könyörtelen megtorlást” ígért arra az esetre, ha az újabb amerikai-dél-koreai haditengerészeti gyakorlat közben megsértik szuverenitását.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte a hadsereg közleményét, amely szerint a katonaság minden egysége és alegysége egyszerre indít válaszcsapást, ha csak egy lövedék is esik az ország területi vizeire. Ha az Egyesült Államok és Dél-Korea meggondolatlan lépéseket tesz, „tűztengerré” változtatja a térségben található öt dél-koreai sziget környékét - fenyegetőzött a hadsereg.

Az amerikai és dél-koreai hadsereg hétfőn kezdte meg újabb, ötnapos hadgyakorlatát a Sárga-tengeren. Péntekig a tengeralattjárók elleni harcot gyakorolják. Dél-Koreában a múlt héten ért véget a két hónapig tartó, Foal Eagle fedőnevű amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, amelyben 200 ezer dél-koreai és 11 ezer amerikai katona vett részt. Észak-Korea a katonai manőverek miatt atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.