Phenjan elmegy a dél-koreai exállamfő temetésére

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető szerdán részvétét fejezte ki Kim De Dzsung volt dél-koreai elnök halála miatt, és bejelentette, hogy Észak-Korea delegációt küld a temetésre.

"Velünk maradnak kiemelkedő érdemei, amelyeket a nemzeti megbékélés és népünknek az egyesülésre való törekvései megvalósításában ért el" - áll Kim Dzsong Il üzenetében, amelyet az KCNA észak-koreai hírügynökség ismertetett.

Park Dzsie Von dél-koreai parlamenti képviselő elmondta: a phenjani vezetés Korea-közi ügyekkel foglalkozó bizottsága levelet küldött az elhunyt volt államfő által alapított Kim De Dzsung Békeközpontnak címezve. A levélben Észak-Korea arról tájékoztatta déli szomszédját, hogy kétnapos látogatásra ötfős küldöttséget meneszt Dél-Koreába Kim De Dzsung temetésére. Az üzenetből kiderült, hogy a delegáció tagja lesz az Észak-Koreában kormányzó kommunista párt központi bizottságának egyik titkára is, illetve egy miniszter, és a küldöttség hajón fog utazni - közölte Park Dzsie Von.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője közölte: a szöuli kormány hivatalosan még nem kapott tájékoztatást arról, hogy Phenjan képviseltetni szeretné magát az elhunyt volt államfő temetésén. Kim De Dzsung temetésének időpontját még nem tűzték ki.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mint az emberi jogok és a demokrácia harcosa előtt tisztelgett kedden elhunyt honfitársa előtt. "A főtitkár mély fájdalmat és személyes veszteséget érez Kim De Dzsung halála után" - áll az ENSZ által kiadott közleményben.

"Milliókat ihletett meg töretlen elkötelezettsége amellett, hogy Észak és Dél párbeszéde útján egyesítsék Koreát" - hangsúlyozza a közlemény. A Nobel-békedíjas dél-koreai politikus szívelégtelenségben halt meg kedden, 85 éves korában egy szöuli kórházban.

Kim De Dzsung 1998 és 2003 között volt a Koreai Köztársaság elnöke. Ő volt az első dél-koreai államfő volt, aki ellátogatott Phenjanba, és a két Korea közötti enyhülés jeleként 2000. június 15-én Kim Dzsong Illel közös nyilatkozatot írt alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.