Phenjan lőtt az ENSZ-szankciókra

Fegyverkísérlettel válaszolt az újabb ENSZ-szankciókra Észak-Korea: alig néhány órával az után, hogy a világszervezet biztonsági tanácsa szigorította a kommunista diktatúra elleni büntetőintézkedéseket, Phenjan rövid hatósugarú rakétákat lőtt ki.

Minden lövedék a tengerbe esett – közölte katonai forrásokra hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Az értesülés szerint 300 milliméteres vagy rövid hatótávolságú rakétákról lehet szó, amelyek 100-150 kilométert tettek meg, de a szakértők még dolgoznak azon, hogy megállapítsák, pontosan milyen eszközöket bocsátottak fel az észak-koreaiak. A rakétákat helyi idő szerint délelőtt tízkor, magyar idő szerint éjszaka kettőkor lőtték ki.

Az időzítés aligha véletlen: szerdán újabb szankciókat fogadott el Phenjan ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Azért büntetik Észak-Koreát, mert január elején, az országot érintő nemzetközi tilalmat megsértve, nukleáris robbantást (saját állítása szerint hidrogénbomba-kísérletet), majd egy hónappal később nagy hatósugarú rakétakísérletet hajtott végre, állítása szerint műholdat állított pályára.

Az Egyesült Államok és Kína hat héten át tartó egyeztetésének eredményeként fogadták el az újabb szigorítást, amelynek értelmében minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizniük kell a világszervezet tagországainak, külföldi pénzintézetek csak külön engedéllyel nyithatnak képviseletet Észak-Koreában, és nem hozhatnak létre irodát külföldön az észak-koreai bankok. A BBC összegzése szerint tilos az arany, a vanádium, a titán, a ritka földfémek és a repülőgép-üzemanyagok exportja a sztálinista diktatúrába, valamint – az élelmiszerek és a gyógyszerek kivételével – minden olyan terméké is, amely segítheti Phenjan fegyveres erejének fejlesztését. Felkerült a világszervezet feketelistájára 12 észak-koreai jogi személy, továbbá 16 tisztségviselő is, köztük Phenjan szíriai, iráni és vietnami kereskedelmi képviselői.

Barack Obama amerikai elnök szerint a nemzetközi közösség „egy hangon beszél", arra szólítja fel Észak-Koreát, hogy „állítsa le a veszélyes programját és válasszon jobb utat a népe számára. Hasonlóan nyilatkozott Pak Csong Hi dél-koreai államfő is. Ő egyebek közt azt mondta, hogy Phenjannak fel kell hagynia a „vakmerő atomprogramjával".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.