Pezsgőt bontott a bukott kormány

Szerdán tartotta utolsó ülését a még hivatalban levő cseh kormány, amelynek vezetője, Petr Necas két hete mondott le a tisztségéről.

Necas búcsúzóul pezsgőt bontott, a kabinet pedig 200 millió koronás (2,2 milliárd forint) rendkívüli támogatást hagyott jóvá az árvízvédelemben fontos feladatokat ellátó önkéntes tűzoltószervezeteknek. Premysl Sobotka, a prágai szenátus alelnöke ugyancsak szerdán felszólította a távozó kormányfőt és pártelnököt, hogy a kabinet bukását és a Polgári Demokrata Párt (ODS) támogatottságának drasztikus csökkenését okozó súlyos mulasztásaiért kérjen bocsánatot a tagságától és a cseh polgároktól. Erről az indítványról rövidesen tárgyal az ODS vezetősége.

Vratislav Mynár, a cseh elnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy Jirí Rusnok szakértői kabinetjét valószínűleg jövő szerdán nevezi ki Milos Zeman államfő. Akkortól számított harminc napon belül kell majd bizalmat kérniük az alsóházban. A kormányalakítással megbízott miniszterelnök a Právónak nyilatkozva elmondta, hogy jövő májusig, a parlamenti választások időpontjáig szeretnének tevékenykedni. Elsősorban azért, hogy 2014-re jó költségvetést tudjanak kidolgozni és elfogadtatni.

Beismerte, hogy jóval nehezebben halad a kormányalakítás, mint ahogy azt tervezte. Nem talált még megfelelő jelöltet a pénzügyi és a gazdasági tárca élére. Jan Kohout viszont már elfogadta felkérését és külügyminiszter lesz, akár csak 2009-ben Jan Fischer hivatalnok kormányában. Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke erre felszólította őt és mindazokat a pártbeli társait, akik tisztséget vállalnak Zeman „barátjának” kormányában, lépjenek ki a politikai tömörülésből vagy legalábbis függesszék fel a tagságukat. Marie Benesová volt legfőbb ügyész, az igazságügyi tárca várományosa cseh közmondással válaszolt neki: – Csak akkor veszem le a nadrágomat, ha odaérek a gázlóhoz, vagyis majd azután lépek ki a szocdemektől, hogy kineveztek miniszternek – nyilatkozta.

Prágai politikai elemzők szerint nem kizárt, hogy számos képviselő eddigi elutasító nyilatkozatai ellenére a Rusnok-kabinet mégis bizalmat kap. Ugyanis a kétszáz fős alsóház feloszlatásához – ami az előrehozott választások kiírásának feltétele, s amit eddig a legtöbben szorgalmaztak – legalább százhúsz támogató szavazat szükséges. Ennyi a Mladá fronta Dnes napilap oknyomozó újságírói szerint aligha jön össze, mert legalább harminc honatyának jelentős, három-négymillió koronás  jelzáloghitele van, ezért mindenképpen szeretnék kitölteni megbízatási idejüket, mert addig a törlesztés egyikük számára sem okoz különösebb gondot. Mások pedig azért ragaszkodnak a képviselői bársonyszékhez, mert jövőre innen kiszavazzák őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.