Petr Necas benyújtotta lemondását

Petr Necas kormányfő hétfőn kora este átnyújtotta lemondó levelét Milos Zeman államfőnek, aki ezt elfogadta. Egyúttal felkérte a miniszterelnököt és kabinetjének tagjait, hogy az alkotmányos szokásoknak megfelelően egyelőre hivatalnok kormányként maradjanak a posztjaikon.

Petr Necas kormányfő hétfőn kora este átnyújtotta lemondó levelét Milos Zeman államfőnek, aki ezt elfogadta. Egyúttal felkérte a miniszterelnököt és kabinetjének tagjait, hogy az alkotmányos szokásoknak megfelelően egyelőre hivatalnok kormányként maradjanak a posztjaikon.

Petr Necas a botrány kirobbanásakor még nem akart lemondani
Czech Republic's Prime Minister Petr Necas leaves a news room after his statement at the Czech Government headquarters in Prague June 13, 2013. Necas said on Thursday he had no intention of resigning from his post after a series of police raids on government offices threatened to expose a web of corruption. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)

Az elnök közölte azt is, hogy péntekig tárgyalni fog valamennyi parlamenti párt képviselőjével, s utána dönt a további lépésekről. Petr Necas délután bejelentette, hogy nem tartja meg a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöki posztját sem. Továbbra is ártatlannak tartja magát, de miután Jana Nagyovát, a kabinetfőnökét és az ODS több volt képviselőjét korrupció alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték, a történtekért vállalja a politikai felelősséget. A cseh köztévében (CT) elmondta azt is, hogy már nem vállal semmilyen tisztséget és mielőbb szeretne távozni a közéletből.

A pártelnöki posztot ideiglenesen Martin Kuba, az eddigi alelnök vette át. Közölte, az ODS azt szorgalmazza, hogy a jelenlegi jobbközép kormánykoalíció új kormányfővel maradjon hatalmon. Azzal érvelnek, hogy a legutóbbi, 2010-ben lezajlott választáson szerzett megbízatásukat négy évre kapták, ezért az államfőnek is tiszteletben kell tartania a parlamenti demokrácia elveit és szabályait. Prágai értesüléseink szerint Martin Kuba szívesen vállalná a kormányfői tisztséget, ám személyével kapcsolatban – a dél-csehországi gazdasági érdekcsoportokhoz fűződő, állítólagos szoros kapcsolatai miatt - elsősortban a kormánypárti TOP 09 vezetőinek vannak kifogásai. Többen ezért Zbynek Stanjura, a jelenlegi kereskedelmi miniszter jelöltségét szorgalmazzák.

A baloldali ellenzéki pártok viszont a parlament feloszlatását sürgetik. – A jelenlegi súlyos belpolitikai és morális válságból csak úgy lábalhatunk ki, ha az alsóház felolszlatja önmagát és szeptemberben előrehozott választások lesznek Csehországban - nyilatkozta lapunknak Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke.

A cseh alkotmány ebben a helyzetben széles jogkört nyújt az államfőnek, aki elfogadhatja a kormánykoalíció képviselőinek javaslatát, de nem köteles rábólintani erre az indítványra, hanem hivatalnok kabinet megalakításával bízhatja meg azt a személyt, akit erre a legalkalmasabbnak tart. A harmadik megoldás az előrehozott választások kiírása lehet. Milos Zeman elsőként kedden délelőtt Martin Kubát fogadja.

Ugyancsak hétfőn Vlastimil Picek cseh védelmi miniszter a jogerős bírósági ítélet megszületéséig felfüggesztette tisztségéből Milan Kovandát, a cseh katonai hírszerzés főnökét, aki a nyomozati anyag szerint érintett Petr Necas miniszterelnök feleségének és más személyek törvénytelen megfigyelésében. Ő az egyetlen gyanúsított, aki szabadlábon védekezhet, mert a kihallgatáson részletes beismerő vallomást tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.